На височината Спасовица

Posted in Новини

На 31 януари 2021 година кюстендилските туристи от ТД „Осогово“ с поход до село Шишковци отбелязаха 139 г. от рождението на Владимир Димитров – Майстора.

Преходът продължи до хълма „Спасовица“ между с. Копиловци и с. Николичевци, на 641 м н.в. На хълма има изграден висок кръст и именно до него намерихме незначителни останки от църквата „Възнесение“.

На 28 юли 1330 г., в битката при Велбъжд между българската войска, водена от цар Михаил III Шишман Асен (1323 – 1330) и войската на Сръбското кралство предвождана от крал Стефан Урош III Дечански (1321 – 1331) българите претърпяват тежко поражение, а българския цар е тежко ранен и три дни по късно умира.

На това място сръбският крал Стефан Урош III Дечански съградил църквата, в чест на своята победа и за спомен на спасението си.

Сега „църквата“ се посещава само на Спасовден, поради големия събор, който става около самата развалина.

Старините трябва да се запазят. Тя е поучителен паметник за последиците от братски несъгласия и така както е уединена, замислена на голия хълм, тя привлича погледите, буди мисълта и чувствата.

С този поход кюстендилските туристи отбелязаха и 143 г. от Освобождението на Кюстендил от османско робство - 29 януари 1878 година .