Почистване района на водопад „Света Ана“ при с. Смоличано

Posted in Новини

Туристи от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил на 11 април 2021 година направиха разходка до китното село Смоличано. Там има за всекиго по нещо. „Разходката ни започне от детското ваканционно селище „Живей с любов“, където Елена Начева и група деца, пребиваващи в лагера ни очакваха – сподели секретаря на дружеството Силвия Михова.

Детското селище се състой от 5 стари къщи и постройки, които сега са реставрирани. Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и библиотека. Бившият сеновал е грънчарска работилница. Така стотици деца имат възможност в близост до природата да се забавляват през свободното си време.

След чаша чай и сладки приказки в уникалния лагер се запътихме с приготвени чували и ръкавици, за да почистим района. А този район е богат с много древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа.

Докато правихме разходката си из тези богати на забележителности места, след смях и закачки напълнихме 15 чувала с боклуци.

Първата ни фотосесия беше под водите на двата карстови извора, които образуват водопада “Света Анна”. Водопадът е висок 15 метра. Съгласно легендата, произхода на двата извора е свързан с трагичната съдба на единствената, тачена и уважавана между деветте си братя и сестри Яна. От завист обаче, най старата снаха Павлевица приписвала на зълва си Яна най- страшни за времето си обвинения - изпуснала да изтекат девет бъчви с вино и десета с люта ракия, че влязла в девет яхъра и убила девет, десет коня. Братовата обич към единствената сестра Яна въпреки, обаче страшните обвинения останала непреклонна. Злобата на Павлевица надделяла и над майчините и чувства. За да обвини пък зълва си, убива мъжкото си дете. Едва тогава бащините чувства надвиват над братовите и Яна била разсечена на четири дела и разхвърляна на четири страни. Там гдето паднали Янините руси коси, там изврели два студени кладенеца.
В непосредствена близост до изворите, през 1966 година е изградена чешма с 12 чушура, която е известна с чудотворните си води. Недалеч от нея извисяват снага три грамадни ореха. Най - големият от тях е висок около 23 м.
Красотата на района се допълва и от вековния цер извисяващ се на около 22 м. височина, където ни очакваше следващата изненада. Леля Лиляна от с. Смоличано, бивша певица от ансамбъла на Вучков ни беше омесила вкусна пита /боден дедо/.

С песни от нейният репертоар и много хора приключи нашата акция за почистването. Пътьом разгледахме етнографският музей в с. Ваксево.