Разходка и маркировка до стария град Житомиск

Posted in Новини

На 11 април 2021 година ТД "Осогово" проведе вде доброволни акции - едната в село Смоличано, а другата в Конявската планина - Ррзходка и маркировка до стария град Житомиск

 Ето как се справихме в конявската планина:

Бяхме се подготвили с ножици, за да разчистим храстите и да поставим маркировка в най-южния Разметанишкия дял на Конявската планина. На хребета Градището, ни очакваше изненада, спираща дъха на всички. Гледките към Поглед и Влахина планина и големия меандър на Струма са възхитителни. Полуразрушен, иззидан изцяло от камък и без покрив е храмът "Света Богородица" в местността Скальето. Входът на църквата е паднал под тежестта на вековете - все пак постройката е датирана от 1347 г. олтарът обаче се е запазил. Има останки от крепостни стени, каменни руини, водопровод. Става дума за средновековен град - крепост Житомиск от 12-13 век. Твърди се, че триъгълникът между Кюстендил (древна Пауталия), Сапарева баня (Германея) и Благоевград е родното място на най-великия византийски император Юстиниан (527-565). По негова заповед през 535 г. бил изграден голям град - за награда на страната, която го е откърмила. По времето на Юстиниан в този район е имало 18 храма, крепостни стени, оброчища.

В черквата “Света Троица” от ХIII век са запазени фрагменти от стенописи. Името на крепостта Житомиск означавало “тържище на жито”. Затова все още се намират вкопани в земята огромни делви, в които са държали зърно.

Заредени с много енергия, доволни от добре свършената работа туристите от кюстендилското дружество с нетърпение очаква следващите разходки из красивите кътчета на България.