Национален воден поход по Струма

Posted in Новини

За осми пореден път през юни 2021 година бе проведен националния воден поход по горното течение на река Струма. Организацията се осъществи от клуба по воден туризъм “Струма 2012” към туристическо дружество “Осогово” – гр. Кюстендил.

„С всяка следваща година мероприятието достига все по-широки мащаби. Имаше участници от цяла България – София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Русе, Хасково, Димитровград, Кърджали, Нова Загора, Калофер, Троян, а за първа година от Казанлък и Плевен. Поляната край село Раждавица, където е устроен бивака събра любителите на водния туризъм“ – споделиха организаторите.

Представители на мото клуб “BROTHERS FROM HELL” също посетиха мероприятието.

През първия ден се организира спускане в най-екстремното трасе, а именно от кариерата над с. Полска Скакавица до бивакът. На вода бяха 30 каяка. Хората, които останаха на суша посетиха водопада, от където наблюдаваха участниците по вода. Имаше и желаещи да минат целия Земенски пролом от гр. Земен до с. Раждавица. Не липсваха рискови ситуации, в които се наложи оказване на помощ на преобърнали се участници.

Клубът по воден туризъм “Струма 2012” благодарим на ръководството на ТД “Осогово” за подкрепата, която оказва през годините. Специална благодарност и на ръководството на строителна фирма „Рила“ и на Борислав Крумов - сдружение "Роден край" за отпуснатата материална база.

Благодарности на момчетата от РСПБЗН – Кюстендил, които отделиха от свободното си време и ресурси, за да помогнат с организацията. И не на последно място благодарности на всички гости, които взеха участие в организацията и логистиката по време на мероприятието.

До края на годината каякарите от Кюстендил планират да се включат в редица национални прояви. Още от сега те с нетърпение очакват водния поход през 2022год, когато клуба ще навърши 10 години от създаването си.

Автор: Гергана Нешева – член на клуба по воден туризъм “Струма 2012” - Кюстендил