Национален воден поход по река Струма

Posted in Новини

В периода 27.05.-29.05.2022 год. се проведе водният поход по горното течение на река Струма, организиран от воден клуб „Струма 2012“ към Туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил. Пристигнаха участници от различни краища на България – София, Пловдив, Нова Загора, Кърджали, Хасково, Димитровград, Пазарджик, Русе, Габрово, Троян, Варна. Бивакът бе устроен на поляната Чардака край село Раждавица – любимо място не само за провеждането на водния поход, но набиращо популярност все повече сред любителите на природата из цяла България. „С гордост можем да заявим, че това се случва основно благодарение на нашето дългогодишно усърдие да поддържаме поляната във вида, в който всеки любител на къмпингуването и природата би желал. Благодарение и на кмета на село Раждавица всяко лято на поляната се подсигурява контейнер за отпадъци за улеснение на всички, които имат доброто желание да оставят чисто след себе си.“ – сподели председателя на клуба Росен Калфин.

За съжаление нивото на реката беше под нормалното за практикуването на каяк в бързи води и се наложи промяна в предварително обявения график. Това не отказа гостите от спускането по реката и на вода взеха участие 16 каяка. Заформи се и група туристи, които си направиха разходка по еко пътеката до водопада Скакавица. Някои останаха да си почиват на бивака, където продължаваше организацията за приятното изкарване на всички гости. Въпреки дъжда, който не ни се размина и тази година успяхме да поддържаме лагерния огън през цялото време, на който се сготви топла супа и се изпече месо. Винаги е много приятно, когато излезеш от реката прегладнял, мокър и измръзнал, да те посрещнат с топла супа край огнището. Това се случи за пореден път благодарение на нашите колеги и приятели, които помогнаха с организацията за приятното изкарване на всички гости. Благодарим за помощта! Нашия скромен колектив трудно би се справил без вашето съдействие. Специални благодарности на главния готвач на похода Юлиян Райчев! Не бихме си позволили да пропуснем да благодарим за пореден път на ръководството на СТРОИТЕЛНА ФИРМА РИЛА, които ни помагат през всичките години, през които се опитваме да провеждаме това мероприятие. И не на последно място отправяме специални благодарности към ръководството на ТД „ОСОГОВО“ за подкрепата, която ни оказват от самото ни прохождане като каяк туристи.

Надяваме се, че гостите са усетили нашето усърдие за тяхното приятно изкарване. Каквото зависи от нас се стараем да го постигнем. Другото – Божа работа!

 Автор: Гергана Нешева /член на воден клуб „Струма 2012“/