Skip to main content

До Богородична стъпка в Старозагорските бани

До Богородична стъпка в Старозагорските бани под грижите на Звезделина Николова от Стара Загора хористите от туристически хор "Осоговско ехо" гр. Кюстендил в първите дни на месец юни 2022 година получиха заслужена награда. След блестящото си представяне в 33 национален песенен фестивал "Песните на България" в драматичния театър в Стара Загора, разходка по правите улици в града на липите това място беше достоен завършек.

На това място със сигурност Бог е докоснал земята.
"Самата Божия майка Богородица е оставила отпечатък с ходилото си, стъпвайки върху скалата с Младенеца на ръце. Явила се, за да помогне на силно вярващ християнин, измъчван от римски войници. Оттогава, казват, в скалата останала вдлъбнатина с формата на човешки крак, в която Богородица изкъпала новородения Исус. И нарекли местността Богородична стъпка" - сподели Звездето.
Водата в отпечатъка не пресъхва дори в най-горещите летни дни, макар че наоколо е толкова сухо, че събират дъждовна вода за нуждите на построения в непосредствена близост параклис „Рождество на Пресвета Богородица”.

Още от римско време се разчуло, че мястото има силна енергия и много болни хора са успели да се излекуват, провирайки се през скалната цепнатина, пресичаща скалата със стъпката на Богородица. Много са случаите, в които бездетни семейства разказват, че са се сдобили с дете, след като са се помолили на Богородична стъпка. Легендата разказва, че ако се провреш през цепнатината, греховете ти ще са простени. Не успееш ли, значи грехове тежат на съвестта ти и трябва да се покаеш. На Богородична стъпка дори казаните наум желания се сбъдват…
По стените на скалата вярващите видяха изображения на икони, нарисувани от природата, които са очертали и изрисували допълнително. Поставили са голям метален кръст. В близост лежи каменен саркофаг, датиращ от римско време. Под прохладните сенки са оформени места за отдих.

Туристическо дружество "Осогово" гр. Кюстендил изказва специална благодарност на секретаря на ТД "Сърнена гора" - Ваня Петкова и на Звезвелина Николова за добрата организация и сърдечното посрещане.

stapka-1
stapka-2
stapka-3
stapka-4
stapka-5

  • Created on .