Skip to main content

Празник на хижа Осогово

94 години от основаването на хижа Осогово отбеляза туристическо дружество "Осогово" гр. Кюстендил. Хижа Осогово е първата хижа в планина Осогово и една от първите в България. Тя е открита на 12 юли 1928 година. Сградата е построена от майстор Богоя, а материалите за строежа са пренесени с коне и в раниците на туристи.

Преди празничният курбан на 12 юли 2022 година група туристи от ТД „ Осогово“ направиха традиционно изкачване на връх Кюнек /1925 м н.в./. Геройски преминаха трудностите при изкачването 4 деца, едно от който /Теди/, който беше в раницата на татко си и успя да запише първия си покорен връх.

Тази година доброволци от дружеството маркираха и изчистиха нов и атрактивен маршрут, започващ от местността Памука и само за 1,30 ч. се стига до върха. Туристите останаха очаровани от пъстротата на хилядите билки и цветя и красиви гледки.

Пред хижата се събраха близо 200 туристи и гости, сред тях кметът Петър Паунов, секретаря на община Кюстендил Светослав Василев, председателят на Общинския съвет и председателят на читалище „Братство” Иван Андонов.

И тази година наемателят на хижата Росен Димитров почерпи присъстващите с вкусен овчи кубран. Оркестър веселеше всички с песни и хора.

hija-1
hija-2
hija-3
hija-4
hija-5
hija-6
hija-7
hija-8
hija-9

  • Created on .