Непознатата Рила

Posted in Новини

 Казват, че има места, които веднъж посетил, те връщат отново при себе си – те остават в съзнанието ти и те зоват да се завърнеш, за да ги видиш пак – може би с други очи. Казват, че има места, които макар и непосетени, те теглят да идеш там – те сякаш безмълвно ти нашепват за себе си, без дори да си ги видял те карат да бленуваш за тях.

Вълшебство, очарование, стаена прелест и опияняваща красота таи в себе си непознатата Рила планина. „Непознатата Рила“, така нарекоха туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил тридневното си приключение в края на месец август 2022 година

„За първият ден нашият водач Огнян Златев /Оги/ ни бе подготвил една истинска приказка, която ще ни топли в дългите зимни дни“ – разказаха осоговските туристи.

Скътани под красивите рилски върхове Суха вапа – 2634 м.н.в. и вр. Ковач/Налбант/-2639 м.н.в., ни чакаха красивите Якорудски езера. Нашият пешеходен преход започна от местността Нехтеница, само на 20 км. над Якоруда и в близост над хижа Трещеник. Тръгнахме от 1900 м.н.в. и ни предстоеше един много красив маршрут до две красиви и сравнително големи езера.

Първото се казва Рибно езеро и е на 2200 м.н.в. и се намира в полите на връх Суха Вапа, като до него стигнахме за около час и половина.

Вълшебство, очарование, стаена прелест, опияняваща красота и много снимки. До второто езеро се стига за около един час. Закътано е под връх Ковач и се казва Мъртво езеро. Панорамата е уникална. В езерото се отразяват скалните зъбери и отвеси създадени от някогашните ледници, които са изваяли днешния релеф.

Нагоре има още малки езерца и през един от улеите може да се изкачи билото и върха, но според времето с което разполагахме, го отложихме за следващия път. Всичките са част от вододайната зона на Якоруда.

След голямото натоварване през деня се отправихме към базата на лесотехническия институт в Юндола, където ни очакваше уют и страхотно гостоприемство. Хора, песни и забавления са запазената марка на кюстендилските туристи.

„Приказката за моя любим Славов връх“ – така започна Оги разказа си за предстоящия ни преход през втория ден.

От чешмата с двете мечки последва умерено изкачване с положителна денивилация около 500 м. Славов връх е един от най-панорамните върхове в България. Като на филмова лента се променят гледките към Източна Рила с първенеца – Мусала, Пирин, Разложката котловина и Банско, връх Ореляк над Гоце Делчев, Славянка, Боздаг и други планини в Гърция, Западни Родопи. При хубаво време на 200 км. се вижда и кулата на Снежанка, Перелиците, Персенците, Сютките и Баташки Снежник, Беслет, Велийца, Алабак, Дъбраш. Горнотракийската низина - Пазарджик, Пловдив, Средна Гора, Стара планина от Сърбия до Карандила на изток. Една наслада за очите на туриста, която завършва с гледката към язовир Белмекен и Венеца. Така се наричат върховете от Белмекен до Ибър. Прехода продължи около 7 часа с почивките.

Безкрайна шир, неповторими гледки и усещане за необятност. Това ни предложи вече и любимия на нас Славов връх /2306м.н.в./. И макар, че мястото не е с голяма надморска височина, имахме чувство, че сте се изкачили на върха на света – там където пред погледа ви няма граници и цялата красота на Рила може да ви докосне, докато седите замечтано на скалите.

Третия ден започна с веселия празник на Ангелина Генина. Много усмивки, мили пожелания, подаръци и по малко сълзи в очите. Да празнуваш рождения си ден с такива хора и на вълшебното място – Рила планина е най – големия подарък, който може да получиш. С панорамна разходка във Велинград, заредени с енергия, емоции и обещания за нови срещи по нови маршрути /този път в непознатите Родопи/ групата се раздели с Оги.

 

Рила е усещане. Емоция. Ако веднъж успееш да видиш красотата на тази планина, винаги ще се връщаш към нея. За нас Рила е като уютен дом, който ни дава усещане за спокойствие, хармония и свобода.

„Рила планина си има своето очарование. Сигурни сме, че всеки може да открие по нещо ново и да сътвори лично преживяване тук. Искрено ви съветваме да посетите това вълшебно място“ - споделиха туристите от осоговското дружество.