Skip to main content

Туристически хор „Осоговско ехо” с приз и отличия от фестивала „Песните на България“

На 10 юни 2023 Тетевен бе домакин на традиционния Национален песенен празник на туристическите хорове и състави „Песните на България “. Тетевенската природа вдъхнови близо 500-те участници и ХХXIV-то издание прерасна в тържество на свободния дух и красотата на българските гласове.

На песенният празник туристически хор „Осоговско ехо“, към туристическо дружество „Осогово“ и читалище „Братство 1869”, гр. Кюстендил се представи отлично и обра овациите на публиката и журито. Тази година той бе посветен на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски и на Маестро Филип Аврамов – диригент, композитор и основател на туристическото хорово пеене в България.
В концертната програма участваха 18 туристически състава. Празника откри емблематичната тетевенска вокална мъжка група „Вежен”, която тази година чества 55-годишен юбилей. Техните изпълнения въодушевиха голяма част от публиката да им приглася. Най-впечатляващи тази година бяха малките певци от ДВГ „Теменуга“ – Исперих и ДВГ „Патиланци“ – Велико Търново.
Повечето формации изненадаха приятно с разнообразния си репертоар, артистичност и красиви гласове.
Кюстендилските хористи се представиха с отлично подбран репертоар. Огромен е приноса на корепетитора – Жана Райнова и диригента Димитър Цветков.
След приключване на концертната програма на площада пред читалището всички хористи изпяха заедно любимата „Хубава си, моя горо“ на фона на внушителния връх Петрахиля и приказния Тетевенски балкан.
Бонус за групата беше разходка до водопада „Скока“ над Тетевен и впечатляващата пещера „Съева дупка“.
Заредени с много енергия и емоции хористите споделиха: „Трудно ни беше да си тръгнем от това чудесно място. Заминаваме си от тук с удовлетворение, че красивата песен, прави чудеса, обединявайки и малките деца и тези с посребрените коси“.
Нека им пожелаем здраве и още много успехи, защото техните песни ни правят повече българи.

Автор: Силвия Михова – секретар ТД „Осогово“ гр. Кюстендил

festival-1
festival-2
festival-3
festival-4
festival-5
festival-6
festival-7
festival-8
festival-9

  • Created on .