Skip to main content

Димитър Цветков - Почетен гражданин на Кюстендил

grajdanin 1На 21 септември 2023 г. на официална церемония в залата на община Кюстендил, Маестро Димитър Цветков получи плакет за Почетен гражданин на град Кюстендил.
Наградата бе връчена от кмета г-н Петър Паунов и председателя на Общински съвет г-н Иван Андонов.
Маестро Димитър Цветков е диригент на Туристически хор "Осоговско ехо" гр. Кюстендил. Роден е през 1946 г. От 1973г. учи в Българската държавна консерватория в класа по саксофон и кларинет при проф. Сава Димитров и Димитър Симеонов. Там завършва специализация за диригенти на Духови оркестри. Дългогодишен диригент е на Градския духов оркестър, преподавател по кларинет, саксофон, китара, флейта, полифония и др. Много от неговите ученици вече са професионални музиканти и учители по музика в страната и в чужбина. Бил е преподавател по музика в Търговската гимназия и Икономическия техникум в град Кюстендил.
grajdanin 2Дълги години е работил в Кипър, Македония, Сърбия, Черна гора, Германия.
От 2007г. Маестрото е ръководител и диригент на Туристически хор „Осоговско ехо” гр. Кюстендил и от 2015 г. - на група „Елеганс” към читалище „Пробуда 1961”. Формациите участват активно във всички мероприятия, организирани от читалището и туристическото дружество. Печелят призови места на множество фестивали и конкурси в страната и чужбина.
Мотиви за удостояването с високо звание са дългогодишното участие на Маестро Димитър Цветков в културния живот на Община Кюстендил, както и значителния му принос за разцвета на музикалното изкуство в общината.
Предложението е в знак на дълбока признателност към Маестро Димитър Цветков за неговия талант, за неуморният му труд и огромната всеотдайност, за развитието на музикалното изкуство в Община Кюстендил.

grajdanin-1
grajdanin-2
grajdanin-3
grajdanin-4
grajdanin-5

  • Created on .