Skip to main content

ДОКОСВАНЕ ДО ВИСОКОРАЗВИТИТЕ ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ

kokino 2Туристите от ТД „Осогово” Кюстендил, заедно с приятели, туристи от Крива Паланка на 1 октомври 2023 година се отправиха към мегалитната обсерватория Кокино. Тя се намира на планинския хълм Татичев Камък и е на повече от 3 800 години. Определена от НАСА като четвърта по стародавност в света. Там праисторическите жители провеждали древните ритуали и обреди и от това място са проследявали циклусите на Слънцето и Луната и са мерили времето.
”Седнали на престолите издълбани в стените, в които някога са седяли големите лидери ние си представихме посрещането на първия слънчев лъч, и се почувсвахме свързани със старите божества, в които е вярвал народа”- споделиха впечатлените кюстендилски туристи.

kokino 1От 30 януари 2009 г. архо-астрономическата мегалитна обсерватория Кокино е със статут на защитен обект в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Предстоеше посещение на църквата "Св. Георги" в центъра на село старо Нагоричане. Тя е единствената запазена част от средновековен манастир съществувал през XI-XIV в. Отлично запазена и подържана.
Приятна бе изненадата ни в манастира „Света Троица“ в Патралица. Останахме приятно изненадани от изградения нов храм и отлично подържания двор.
Най-голямата изненада за цялата група беше вкусната питка, която Катица Борисовска бе омесила. За пореден път тя доказа кулинарните си умения.
В Крива Паланка групата се раздели с любезните домакини и разбира се планирахме следващите съвместни мероприятия.

manastir-1
manastir-10
manastir-11
manastir-12
manastir-13
manastir-14
manastir-2
manastir-3
manastir-4
manastir-5
manastir-6
manastir-7
manastir-8
manastir-9

  • Created on .