Skip to main content

Инфомрежа: Млади природолюбители посетиха отново Конявската планина

 

Представители на туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил, ученици и учители от 5 ОУ „Хр. Ботев“, Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“, 1 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Езиковата гимназия, проведоха поход до връх Виден в Конявската планина. Бяха поканени и експертите Ирина Герасимова - ботаник и Росен Мирчев - зоолог.

В района на връх Виден са установени приблизително 460 вида висши растения, от които два вида са записани в световната Червена книга на изчезващите видове, а други два в европейската Червена книга. Общо 86 вида птици обитават района, който е защитена територия.

„Много по-различна е планината сега от последното ни посещение през месец февруари. Изчезнали са безследно дълбоките снежни преспи. Сякаш зелена пелерина, изпъстрена с цветя, е покрила полята, горите, планината. В храстите се крие срамежливата теменужка. Тя е свела модър поглед, сякаш иска да запази само за себе си своя чуден аромат. Гората се е разлистила, но късните пролетни студове са попарили младите листенца на буките и сега те са кафяви и сухи. Откриваме дори и една орхидея – Комароцветната гимнадения“, разказва експертът Ирина Герасимова.

„Сега е сезонът на песните. Сега птиците пеят най-много. Щиглеци огласят храстите и дърветата. Чува се гукането на гълъбите, както и омайните песни на славея. Кукувицата прелита от дърво на дърво и кука, сякаш играе на криеница. Тя снася яйцата си в чужди гнезда и се страхува да не я забележат“, продължава и Росен Мирчев, който е експерт-зоолог.

И така въоръжени с фотоапарати, бинокли, тефтерчета, а този път и с мрежа за ловене на пеперуди, младите природолюбители събраха много материали за колекцията си от снимки, пеперуди и нови познания.

  • Created on .