Skip to main content

Благоевград утре: Кюстендилски деца посетиха водопада при Полска Скакавица

30 септември 2016, 13:00 | blagoevgradutre
  1.  

 

 

Събитието е част от успешно реализираният проект "Зелена директна линия“

По успешно реализираният проект „Зелена директна линия“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., представител на туристическото дружество, ученици от 5 ОУ „Хр. Ботев“, Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“, 1 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , 3 ОУ "марин Дринов" и Езиковата гимназия, педагози от 5-то и 1-во ОУ – Кюстендил посетиха водопада при Полска Скакавица. Бяха поканени и експертите Ирина Герасимова,  ботаник и Росен Мирчев, зоолог.
Водопадът е на малката рекичка Широки дол, десен приток на река Струма. Водата пада от височина около 50 м, преминавайки през няколко скални тераси. Той е маловоден, но невероятно красив. В България е трети по височина. През 1968 г. е обявен за природна забележителност. Районът е с уникална флора и фауна – срещат се над 19 вида риби, пеперуди, повече от 600 вида растения, част от които са защитени. Тук е единственото място в България, където могат да се видят едновременно пет вида лястовици.
Водопадът не е голям, но е изключително красив. Изкачиш ли се на върха на скалата, от която води началото си водопадът, можеш да се насладиш на гледката, която се открива пред очите ти. Безкрайните планински склонове се сливат с хоризонта. Върху скалите сякаш е кацнала църквата “Свети Димитър” , а оттам е и началото на водопада. Тихият и спокоен карстов поток се хвърля стремглаво в бездната, разбивайки се на милиони малки капки. В подножието на водопада водата се разбива с плясък и тихо и спокойно продължава хода си, докато се влее в река Струма. Земенският пролом на река Струма, протегнал снага от първи до девети тунели на жп линията, е най-красивият кът на Балканския полуостров. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота.
Когато се качихме на влака на връщане към родния град, започна спор между децата: „През кой сезон е по- красив водопад Полска Скакавица?“, съобщи Силивя Михова, секретар на туристическото дружество. Те успяха да посетят водопада през всичките сезони на годината. Всеки защитаваше с аргоменти своя любим сезон. Гледайки направените снимки от посещенията ни през всичките сезони, ни бе много трудно да го определим.

Вижте статията тук.

  • Created on .