Skip to main content

На гости в Кюстендил

„Къде да отидем?”,  „Кои са забележителностите, какво си заслужава да посетим в Кюстендил?” – това са най- често задаваните въпроси на гостите ни в Кюстендил.


        Днешният Кюстендил, с древното име Пауталия и средновековното Велбъжд, е място с двехилядна история и с две хилядна непрекъсната градска традиция. Възникнал и развил се край топлите минерални извори, върху плодородна земя, пресичана от реки и важни пътни артерии. От хилядолетната история до нас са стигнали ценни паметници, които като важни знаци на епохата носят посланията на предците ни.
       Вървейки по улиците на Кюстендил, потънали в сянката на вековни дървета, човек получава усещането за невероятно пътуване в историята. Ще станете свидетели на провеждащи се археологически проучвания, които изваждат от миналото забравени истини за „Вечния град”. Ще добиете представа за блясъка и великолепието на антична Пауталия с крепостните стени, с откритите високохудожествени мозайки, зидове на представителни сгради, базилики, широки улици с отлично запазена каменна настилка.
Античните терми от II-III в. в центъра на града са част от втория по големина Асклепион в рамките на Римската империя. Днес можете да разгледате останките на този култов и здравен център със залите за лечение и отдих, басейните с топла минерална вода, палестрите за гимнастика, одеоните, стадиона, светилищата по хълма „Хисарлъка“.
        В непосредсвена близост до античните терми се издига отлично запазената Пиркова кула от ХIV-XV в., джамията „Фетих Мехмед” и „Ахмед бей”, Дервиш, Алай и Чифте бани, възрожденското училище, християнските храмове „Успение Богородично”,”Св. Димитър” и „Св. Мина”. Потопени в атмосферата на отминали събития, предстои ви още ...

----------------------------------------------------------------------

АВТОР: СИЛВИЯ МИХОВА

Запознайте се с пълния текст на пътеписа:

  • Created on .