Skip to main content

Кюстендил – Kадин мост (с. Невестино) – Четирската пещера

Кюстендил – Kадин мост (с. Невестино) – Четирската пещера

     

 

 

Село Невестино (община Невестино) се намира на 12 км. източно от Кюстендил. В центъра на селото на река Струма се намира Кадин мост, построен през 1470 г. с дължина около 100 м. В южната част на моста е зазидана плоча с надпис на турски език, който показва годината, в която е изграден по нареждане на везира Исак паша.

 

И мето на моста Кадън кюпреси или Невестин мост е свързано с няколко легенди. Според една от тях , името на моста е свързано със зазиждането в основите му на Струма невеста – жена на един от строителите на моста – майстор Манол. Паметникът на Струма невеста днес краси централният площад на селото. На 2 км. югоизточно от селото, по шосето за гр. Благоевград, вляво преди моста на р. Елешница се отделя черен път, преминаващ в пътека, и водещ към Четирската пещера в землището на село Четирци. До нея от шосето се достига за 10-15 мин. сред спелеолозите тя е известна и под наименованията „Уске” и „Улцата”.

 

Общата дължина на пещерата е около 85 м., липсват пещерни образувания, без друг изход, суха. На 1 км. югозападно от селото, на левия бряг на р. Елешница, могат да се посетят и останките от късноантична и ранносредновековна крепост.

  • Created on .