Изкачване на връх Триглав

Posted in Новини

 Тържествата по случай 100-годишнината на ТД „Осогово“- Кюстендил  вече отминаха, но не и най – амбициозният проект от календарния план на дружеството за 2014 година – изкачване на връх Триглав.

От 20 до 25 юли 2014 година туристи от Кюстендил – членове на ТД „ Осогово“ ,  посетиха обекти в Сърбия, Хърватия и Словения, като емоционалният връх беше изкачването на първенеца на Юлийските Алпи в Словения, връх Триглав.

Триглав (с височина 2864 m) е най-високият връх в Словения, в бивша Югославия и в Юлийските Алпи. Името му описва неговата форма, която е отразена също в герба и знамето на Словения.

 

Връх Триглав е разположен почти в центъра на словенския национален парк Триглав. До върха се стига по различни  маршрута, всички от които са от Алпийски характер. Маршрутите не са много лесни, като някои от тях минават през напълно отвесни скали, на които има изградени захвати, метални стъпки, въжета и др. Най – често използвани са  два пътя - екстремен и по-лек.

 На отиване групата  избира екстремния и независимо от трудностите туристите от ТД „ Осогово“ успяха да изкачат върха. Макар и сред мъгла групата е пред Аляжев стълб на върха . Всички са щастливи, че е постигната  целта .  Изявата е посветена на славния 100 годишен юбилей на дружеството. Направена е снимка и следва слизане по втория – по – лек  път.

Всеки един от туристите отнесе топъл спомен в душата си от незабравимото приключение, наречено връх Триглав.