Туристически маршрит – водопад в Полска Скакавица

Posted in Новини

 

 

На 7 декември 2014 година ТД „ Осогово“ реализира поредния еенен маршрут – водопада в село Полска Скакавица.

 Полска Скакавица се намира в Земенската планина недалеч от град Земен и село Ръждавица. Надморската му височина е около 700 м. Малка рекичка, минаваща през кацналото на скален масив село Полска Скакавица пада и образува маловоден, но приказно красив водопад.

 

 

 

 

 

Височината на водния пад е около 50 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България.  Водопадът се образува от десния приток на река Струма – река Широки дол. В непосредствена близост до водопада се намира православният храм “Свети Димитър”. 

 

В скалата има множество дупки и цялата местност е обрасла с буйна растителност. Водопадът, разположен в живописния Земенски пролом, е един от най- красивите в България.

Красотата на Скакавишкия водопад намира отражение в творчеството на Владимир Димитров – Майстора, а Константин Иречек казва за района, че това е едно от най-красивите места на Балканския полуостров.

 Водопадът е бявен за природна забележителност през 1968 година. Вековната борба с природата е създала това магическо място, където милиони капчици се разбиват в скалите и светят с различна светлина погалени от слънцето. Създават причудливи отражения и невероятна феерия от цветове. В скалите има множество дупки и обрасла растителност.

Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски. Гледката там е уникална - снопове вода, бели пелени се спускат от ръба на скалата. Водни струи те пръскат и освежават, а зеленият губер те успокоява и омайва.

"Странно, че името е Полска Скакавица, когато селото живее на ръба на пропастта. Освен с природните си красоти, селото е известно с борческия си дух. То никога не се е примирявало с робския живот. Водело е упорита борба против византийското и турското робство. По време на първото българско царство в Скакавишкия пролом са построени пет крепости. От тях по време на царуването на Самуил, пернишкият деспот Кракра упорито отбранявал пролома, град Перник и София. Византийският император Василий II на два пъти опитал да превземе крепостите - 991г. и 1004 г, но бил разбит. По време на турското робство от Полска Скакавица излезли трима хайдути и петима опълченци. Три пъти селото било горено от турците, но никога не било покорено, запазило свободолюбивия си дух и българката вяра.