Равносметка 2014

Posted in Новини

 

Изминалата 2014 година бе успешна и много силна  за туристическо дружество „Осогово” – Кюстендил. В нея отбелязахме две  годишнини – 100 години от основаването на дружеството и 50 години от  основаването на туристическия хор „Осоговско ехо”. 

          През годините   туристическото дружеството полага основите и постига добри резултати в развитието на следните дисциплини:ориентирането; алпинизма и спортното катерене; спелеологията; водния и колотуризма. Не са малко и успехите  на туристическият хор „Осоговско ехо”, който в своята творческа история завоюва редица призови награди.

 

В годината на 100 годишния юбилей бе издадена книга, в която се проследява историята на дружеството.  Автор е Любомир Младенов-планински водач. Чудесен подарък за любителите на планината е и издадената песнопойка, в която има богат набор от любимите ни туристически песни.

        Многообразни, полезни и интересни се оказаха различните прояви на туристите. Изцяло е изпълнен календарния план за 2014 година. С амбиция и последователност  туристите от Кюстендил посетиха многобройни обекти в Сърбия, Македония, Черна гора, Хърватия и Словения.  Емоционалният връх беше изкачването на първенеца на Юлийските Алпи в Словения - връх Триглав – 2864 м. н.в. Покорени бяха и връх Ботев и Райското пръскало. Пътят е доста труден, но си струваше всяка стъпка до там. Представители на ТД „Осогово" гр.Кюстендил се включиха в XVI – я национален черноморски поход „Черноморски бряг-2014", организиран от ТД „Черноморски простори" гр.Варна. Незабравими спомени пазим и от екскурзионното летуване в Родопите.

        Дружеството успешно развива връзките си със своите съседи от Македония и Сърбия. Над 300 туристи, след десет годишно прекъсване -  се срещнаха на пирамида 106 при село Жеравино, която е  най-западната точка на Р. България. Това е и триграничната точка на България, Сърбия и Македония. С развети национални знамена участниците в похода покориха връх Кадийца, връх Бесна кобила, връх Китка, връх Руен, Черни връх и Мальовица.

          Туристите от ТД „ Осогово“ се включваха доброволно в почистване на планината, нейното маркиране и залесяване.

          102 участници се включиха в състезателното изкачване от Кюстендил до Руен - "Осогово Рън". Състезанието включваше  две дисциплини: планинско бягане и планинско колоездене. Предвижда се  година маратона да бъде на 5-ти юли, когато е и традиционното изкачване на Руен , заедно с български, македонски и сръбски туристи.

През месец юни клубът по воден туризъм „Струма 2012” бе домакин на воден поход по река „Струма”. В похода  взеха участие клубове от цялата страна.

Спортният клуб по ориентиране взе участия в XI- тите  Национални и републикански купи и Държавни първенства по ски и лятно ориентиране.

        Спечелени бяха пет I- ви  места, девет  – II, пет – III-ти, осем – IV-ти, седем – V-ти, осем – VI-ти места.

        В купите „НСА”, „СиВен”,”Кракра Пернишки”, „Вършец” – призови места завоюваха, Мартин Трайчев, Велко Цветанов, Иван Лазов, Мая Кожухарова, Марио Димитров, Илияна Бургова, Александър Йосифов, Георги Бургов.  На традиционното открито републиканско състезание за купа “Кюстендилска пролет”, проведено в района на Обединен детски комплекс, взеха участие близо 150 състезатели от 21 клуба от цялата страна.

През  годината  бе подновена й дейността на колотуризма. Новооснованият велоклуб „Гайда” има големи амбиции и планове за предстоящи прояви и набиране на нови членове.

Постигнатите  добри резултати ни дават основание за  още по-амбициозни изяви през 2015 година предвиждаме: изграждане на катерачна стена и основаване на младежки алпийски клуб. Идеята е да възобновим този малко позабравен спорт, защото той възпитава не само издръжливост и воля, но и дисциплина и отговорност. Усилията ни през следващата година ще бъдат насочени към привличане на повече млади хора в туристическите редици. 

Ръководството  на ТД „Осогово“-Кюстендил благодари на всички свои членове и приятели за проявената съпричастност към живота на дружеството и постигнатите резултати.     

Нека си пожелаем здраве, бодър туристически дух и  още по-високи резултати през Новата 2015 година!