На връх Расовец и в пещерата на Йоаким Осоговски

Posted in Новини

На 15  март 2015 година туристи от ТД „Осогово“ Кюстендил участваха в обща инициатива с туристи на Сърбия и Македония – изкачване на връх Расовец и посещение в пещерата на Йоаким Осоговски. Главни организатори  на интересната туристическа проява са туристите от Крива Паланка.

Сътрудничество на двете дружество продължава от много години.  Кюстедилските планинари са участвали и друг път в общи инициативи. Заедно са покорени  редица върхове и интересни обекти не само в България, и Македония, но и в Сърбия, Гърция, Босна, Албания и Турция.

 

Легендата разказва, че осоговската обител е била основана от духовния ученик на Св. Иван Рилски - Яким (Йоаким), който живял в XI-XII век. Родното място на светеца не е известно, но се знае, че той първо се е спрял в село Градец, в дома на тамошния княз. Князът му посочил места по река Крива река, където може да се установи. Пустиникът си избрал една пещера в местността "Бабин дол" и там прекарал остатъкът от земния си път в пост и молитва. Тази пещера всъщност е първата обител, предхождаща големия манастир, изграден по късно. След като Св. Йоаким умрял тялото му било намерено от ловци, които го погребали до пещерата.

По времето на византийския император Мануил Комнин (1143-1180) свещеник, с монашеско име Теофан основал манастира на днешното му място и погребал в съградената от него манастирска църква мощите на светеца, които преди това бил открил по съновидение.

  С развети национални знамена  бе покорен връх Раховец, а след това последваха много снимки и вкусен обяд, приготвен от домакините от Крива Паланка.

През месец април предстоят и други съвместни изяви.