Достойно представяне в национално състезание

Posted in Новини

На 19-20-21 юни 2015 год. на язовир Копринка се проведе16-то национално състезание по туристически сръчности и умения  за приз „Кристален еделвайс”.

 Отбор от 13представители (старша и младша възраст) от младежкият клуб към ТД „Осогово” гр.Кюстендил се включиха в голямата надпревара.

Дисциплините, в които те трябваше да се състезават бяха:
майсторско управление на велосипед; стрелба с лък; теглене на въже; опъване на палатка; 10 минутно участие на туристическа тематика – по собствен избор; подредва на бивака.

Над 350 бяха участниците от цялата страна.
Отборът на ТД „ Осогово“  за първи път участва в това състезание.
Това не ни попречи да се преборим отлично с 25-те отбора. Спечелихме първо
място по най-оригинална подредба и украса на бивака. На три табла със снимки представихме кюстендилските ни празници. С камъни направихме картата на България и с нарисуван от децата флаг обозначихме местоположението на Кюстендил.

Журито бе много впечатлено от направеният от Ани Даниелова макет от глина на крепостта в Хисарлъка.

Само за 1,30 сек. Александър Соколов премина безпогрешно всички поставени препядствия и  се нареди на 2 място по майсторско управление на велосипед.

В играта „Познавам ли моята България” надреварата бе също голяма. Децата трябваше да подредят по 3 пъзела и да ги поставят на картата на България на мястото, на което се намира обекта от пъзела. След това от 30 макета в 3 D формат, изтеглени по жребии, 3 макета трябваше да бъдат разпознати и поставени на правилното място на картата на България. Нашият отбор се справи със задачата само за 1,40 сек. и зае 3 –то място.

 

В самодейността отново впечатлихме журито с оригиналност и добре представена туристическа тематика. Планината е красива, но крие и опасности. Затова нашият отбор по много артистичен начин направи демонстрация на първа долекарска помощ на пострадали от изгаряне, прободна рана, охлузване, счупване, припадък.
За първи път в игрите бе включено стрелба с лък. Нашите състезатели показаха отлични резултати, но не успяха да се класират в тройката.
С много нови запознанства, емоции, награди, снимки и обещания за нови срещи ние се разделихме. На връщане посетихме храм – паметника в Шипка.