Хижа Осогово на 87 години

Posted in Новини

Туристическо дружество „Осогово” – Кюстендил организира отбелязването на 87 години от основаването на хижа „Осогово”.

Историческата справка показва, че хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г. ,като първа туристическа хижа в Осоговската планина.

За набиране на средства за строежа още през 1923 е. създаден фонд „Хижа" при дружество „Руен" от Юношеския туристически съюз.

Парите се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от устроени литературно-музикални утра, забави и вечеринки и др.

През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по-значителна сума от 15 000 лв. Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия - безплатен дървен материал.

Избраният в края на 1924 г. хижестроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички е особено активен и се пристъпва към изграждането на хижата.

Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя.

 

Открита е през юли 1928 г.

Празникът се състоя на 12 юли 2015 г ( по стар стил Петровден )

 За участниците в празника бе осигурен  курбан за здраве. Сред красивата природа, в непосредствена близост до параклиса "Св. Петър и Павел" в Осоговската планина туристи и гости се почерпиха с вкусен обяд, а след това имаше веселие и неописуемо преживяване за всички присъстващи.