Магията Седемте Рилски езера

Posted in Новини

 

 

В последните дни на месец юли 2015 година ТД „ Осогово“ _ Кюстендил организира за поред път маршрут – Седемте Рилски езера. Групата на участниците наброяваше над 120 – туристи, ученици и ценители на природата.

Имаше представители на туристически дружества от съседните страни – Сърбия и Македония. Всички участници в туристическата изява  откриха своето специално,  лично чувство пред извисяващата красота на Седемте Рилски езера ! Един ден, събиращ в себе си хиляди емоции!

 

 

Има места, които със своята магичественост ни карат да се връщаме отново и отново. Едни от тях, разбира се са Седемте Рилски езера.

Името на всяко от Седемте Рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото (Сърцето), което е с почти идеална овална форма.

 

 

Окото е най-дълбокото циркусно  езеро в България — дълбоко е 37,5 m. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака, което е най-голямото по площ езеро в групата. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро, като на неговия североизточен бряг е изградена хижа Седемте езера. Най-ниското в групата е Долното езероо, от което води началото си река Джерман

 

 

 

 „Сълзата е най-малкото езеро - около 7 декара. Окото пък е най-дълбокото - 37,5 м. Рибното езеро е най-плиткото - едва 2, 5 метра."-повтаряха си децата от V-то ОУ „Христо Ботев" –  Кюстендил, придружавани от учителките Василка Кръстева и Елка Цуцуранова, които за първи път бяха докоснати от тази магия.

Всяко от езерата си има своя чар, но Окото ни омагьоса най-много с уникалния си цвят, който няма как да се предаде със снимка. И Бъбрека, който в този сравнително сух месец изглежда с фина оградка от камъни, които подчертават правилната му форма.

 

 

 

 

 

"По-красиво място от Седемте Рилски  езера на Балканския полоустров няма", категорични са и нашите гости от Сърбия и Македония, вкусили от красотите на Рила.

 Гледката е неземна! „Ще дойдем отново и отново!"-обещаха си те.