120 годишнина на организирания туризъм в България

Posted in Новини

120 годишнината на организирания туризъм в България е изключително събитие за Българския туристически съюз.
120 представители на ТД „Осогово" гр. Кюстендил участваха в традиционното изкачване на Черни връх-2290 м. (Витоша) и се включиха в големия празник.
Хиляди туристи и тази година верни на традицията изкачиха Черни връх. Заедно с тях бяха и планинари от македонските дружества в Крива Паланка, Пробищип, Куманово, Пехчево. Председателят на БТС Алексей Стоев поздрави туристите на върха и бяха поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов. Хор „Планинарска песен" изпълни любими туристически песни. Много туристи бяха късметлиите от изтеглената томбола за покорителите на 10-те планински първенци. Празникът продължи с концерт на туристически хорове пред хижа „Алеко". 
Десетки младежи и девойки, както и ветерани и тази година стартираха от НДК-София по 18-километровото състезателно трасе до Черни връх /2290 м.н.в./, организирано от Сдружение „Маратон" по повод Деня на туризма.
На връщане се насладихме и на ценните стенописи в Драгалевският манастир “Света Богородица Витошка”, основан през 1345 г.

Вижте мигове от събитието тук!