Беласица и Лешнишкия водопад

Posted in Новини

 

На 10 и 11 октомври 2015 година ТД „ Осогово“ осъществи поредната си инициатива от своя календар - Беласица и Лешнишкия водопад.

Група ентусиазирани туристи от ТД"Ососово"- Кюстендил , независимо от дъждовното време посети местността Рупите и храма на Ванга, град Петрич, хижа Беласица, Лешнишки водопад, връх Конгуро и Самуиловата крепост.

Накратко ви предлагаме кратко описание за планина Беласица, хижа Беласица и Лешнишкия водопад.

 

 

Планина Беласица е сред високите планини в България и въобще на Балканския полуостров. Нейният първенец връх Радомир е с височина 2029 метра. Други интересни върхове в планината са връх Конгур с височина  1951 метра (преходът от хижа Беласица до него е около 4 часа) и връх Тумба с височина  1880 метра, в който пресичат държавните граници между България, Гърция и Македония.

Хижа Беласица се намира на около 8 км от Петрич в естествена кестенова гора. Хижата е направо луксозна – всяка стая си има собствен санитарен възел (баня и тоалетна), като при това стаите са много чисти.

Лешнишкият (Ляшнишкият) водопад е водопад на река Ляшнишка, в планина Беласица, на около 1,8 km югозападно от хижа „Беласица“. Разположен е на 680 m н.в. Височината на водния пад е 6,5 m.

Метеорологичните условия не позволиха на туристите изкачването на връх Радомир (2029 м.н.в.), известен сред местните и със старото си име Калабак.

За видяното и преживяното от участниците, предлагаме това, което  сподели  Силвия Михова-секретар на ТД „Осогово" гр. Кюстендил

 

"Първото място, на което се спряхме бе Рупите. В резултат от изригване на вулкан, в Рупите има магмени скали. От тях извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Храмът „Света Петка Българска" приютява стотици миряни всеки ден, които искат да се поклонят пред Ванга и да запалят свещи в църквата.
Продължихме към следващата дестинация от нашата екскурзия -хижа Беласица и Лешнишкия водопад, който е с височина близо 7 метра.

След кратка фотосесия потеглихме към хижа Конгуро, където бе и нашата нощувка. Пътят до нея минава през вековна кестенова гора. Голяма част от групата се възползва от възможността да събере кестени, които бяха в изобилие.
След цяла нощ проливен дъжд, групата реши, че изкачването на връх Радомир е неразумно и се отправихме към Самуиловата крепост. Красивият парк край река р. Струмешница е и входа към крепостта. В далечината се виждат величествената бронзовата фигура на цар Самуил в цял ръст и четирите бетонни пилона изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула. На какво чудно място сме само - ако хванете картата на България, се намираме в нейния долен ляв ъгъл. На пет километра от нас е македонската граница. Но на толкова е и гръцката, която върви по билото на Беласица
. Красивите гледки и доброто настроение на групата превъзмогна тихия и продължителен есенен дъжд".