Чудинската планина

Posted in Новини

 

 

 

За Световният ден на интензивното ходене ТД”Осогово” гр. Кюстендил избра поход до Чудинската планина.

Чудинска е планина в Западна България и Югоизточна Сърбия, част от Милевско-Конявската планинска група в историко-географската област Краище, в Област Кюстендил.  Тя е най-западната българска планина.

 

 

 

 

 

Планината е част от Милевско-Конявската планинска група, като по билото ѝ от гранична пирамида 108 до гранична пирамида 129 преминава участък от държавната ни граница с Република Сърбия. От югозапад на североизток дължината ѝ е около 20 км, а ширината ѝ до 7-8 км. На север долината на река Драговищица (десен приток на Струма) я отделя от планините Изворска и Земенска, а на северозапад долината на река Бранковачка (десен приток на Драговищица) — от планината Дукат в Сърбия.

 

На юг проломната долина на река Соволянска Бистрица и левият и приток река Коприва я отделят съответно от планината Лисец и Каменишката котловина, а на изток склоновете ѝ постепенно затъват в северозападната част на Кюстендилската котловина.

 

 

На 17 октомври 2015 година над 150 туристи се срещнаха на пирамида 106, която е най-западната точка на България. Това е и триграничната точка на България, Сърбия и Македония. Разбрали за тази среща, в похода се включиха и туристи от ТД “Урвич“ гр. София.

С развети национални знамена в геометричния център на Балканския полуостров се срещнаха приятели, завързаха се нови запознанства, направиха се стотици снимки, изиграха се много хора...

 

 

 

 

 

Трогателно бе как духът на дружеските отношения между  трите съседски държави лъхаше от лицата и усмивките на всички присъстващи.