Поход до Юч Бунар

Posted in Новини

 На 2 април 2016 година се навършиха 102 години от първия организиран поход на туристите от Кюстендил. С поход до местността "Юч бунар" и тази година членовете на  ТД "Осогово"- Кюстендил поднесоха цветя на паметника на туризма и отбелязаха годишнината  от първия организиран поход. С песни, стихове и приветствия - многоброините любители на планината отбелязаха своя празник.

Равносметката за дейността на туристическото дружество е положителна.

Постигнатите резултати през годините са плод преди всичко на всеотдайния труд, на усилията и стремежите на кадрите, работили в дружеството, на обществените деятели, на туристите, на ветераните на туристическото движение.

До паметника на дружеството вече има поставена информационна табела.  От нея може да получите информация за групата секвои, които са много интересни и атрактивни. Те са обявени за природна забележителност през 1989 година.. Това са и най-старите секвои в България, а възрастта им е над 130 години. Трите секвои гордо се извисяват, а около тях има и цяла горичка от млади такива.Туристите отново се докоснаха и направиха безброи снимки на вековните дървета.

Информационната табела е една от дейностите по успешно реализирания проект „Зелена директна линия" . Подобни информационни табели са поставени на още четири места, а именно:  при „Вековна букова гора" край село Граница, в близост до хижа „Осогово", при Полскоскакавишки водопад и Конявската планина. От тях може да се получи информация  за съответния вид от флората или фауната, който се среща на определената територия и информация за негото опазване. Така местните жители, гости и туристи в района ще се запознаят с биоразнообразието и опазването му.

Ръководството на ТД „ Осогово“ приканва всички любители на природата да посетят тези места и да се насладят на красивия кюстендилски край