Празник на хижа Осогово

Posted in Новини

На 12 юли 2016 години  с празничен курбан се отбелязаха  88  години от изграждането на хижата
Хижа Осогово е туристическа хижа в планината Осогово, на 18 км. от гр.Кюстендил, с който я свързва асфалтово шосе. Разположена е на 1640 м.надм. висич., в местността "Плавилото", в подножието на връх Кюнек. Поради централното си разположение представлява удобен изходен пункт за посещение на високата част на планината.
Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г. като първа туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 е. създаден фонд „Хижа" при дружество „Руен" от Юношеския туристически съюз.

Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от устроени литературно-музикални утра, забави и вечеринки и др. През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по значителна сума от 15 000 лв. Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия - безплатен дървен материал. Избраният в края на 1924 г. хижестроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички е особено активен и се пристъпва към изграждането на хижата. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя.

Открита е през юли 1928 г. в първия неделен ден след състоялия се в гр.Кюстендил на 12-14 юли с.г. XXI редовен събор на БТС.
През 1958 г. е ремонтирана и преустроена (направени са тераса, столова и кухня). След 2000 г. хижата е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите - самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др.
Понастоящем хижа Осогово представлява масивна двуетажна сграда с общ капацитет 37 места, разположени в стаи с по 2, 3 и 4 легла, със собствени санитарни възли и бани. Хижата е с централно отопление и е водоснабдена. Разполага с туристическа столова, ресторант и охраняем паркинг.
Пред обновената хижа на 12 юли се събраха близо 200 туристи и гости, сред тях областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Михаела Крумова и председателят на читалище „Братство” Иван Андонов. Празникът уважиха и гости от Македония.
И тази година наемателят на хижата Росен Димитров почерпи присъстващите с 4 казана вкусен овчи кубран, който бе осветен от отец Васил. Оркестър веселеше всички с песни и хора.
Преди празничния курбан група от около 40 туристи от ТД „ Осогово“ изкачи връх Кюнек /1925 м н.в./. Геройски преминаха трудностите при изкачването и 8 деца.
Честит рожден ден на хижа „ Осогово“!