Празник на Юч бунар

Posted in Новини

С поход до местността Юч бунар на 2 април 2017 година  туристите от ТД ”Осогово” гр. Кюстендил поднесоха цветя на паметника на туризма и отбелязаха 103 години от първия организиран поход. С песни, стихове и приветствия многоброините любители на планината отбелязаха своя празник. Ето накратко историческите данни за празника на нашето туристическо дружество:
На 25 март 1914 г. 20 души-ученици от Кюстендилската Мъжка гимназия, в една беседка на градската градина основават младежко туристическа дружество „Руен” с председател Кирил Цонев. Приема се, че тази дата е началото на организирания туризъм в нашия край. На 02 април 1914 год. е направен първият организиран поход до местността Юч бунар. Традиционно всяка година на 2 април ТД " Осогово" отбелязва своя празник. През годините дружеството има многообразна дейност, която може да се опише така:
След набиране на средства започва и строителството на първата хижа в Осоговската планина. Откриването и става на 12 юли - Петровден 1928 год. С построяването на хижата се сбъдва мечтата на кюстендилските туристи да си имат свой дом в планината.

Дружеството развива активна дейност, която в годините около Втората световна война замира. Веднага след войната дружеството набира бързо сили, привлича в редиците над 350 членове. Правейки равносметка на дейността през годините на дружеството, то е имало не само отлични туристи, но и много добри планински водачи и не може да не споменем имената на Милан Киселички, Йордан Зарев, А. Икономов, д-р Д. Стефанов, Йордан Йорданов, м.с. Стефан Иванов, Благой Симов, Еремийчо Еремиев, д-р Хр. Демиревски, Кирил Давидков, Владимир Ников, Георги Пейчев, Любомир Младенов и др.
Дружеството е носител на два ордена „Кирил и Методий” І и ІІ степен по случай 50 и 75 годишнината си.
Постигнатите резултати през годините са плод преди всичко на всеотдайния труд, на усилията и стремежите на кадрите, работили в дружеството, на обществените деятели, на туристите, на ветераните на туристическото движение.
До паметника на дружеството има поставена информационна табела по вече реализираният проект през 2016 година от дружеството - „Зелена директна линия“. От нея може да получите информация за групата секвои, които са много интересни и атрактивни. Те са обявени за природна забележителност през 1989 година. Това са и най-старите секвои в България, а възрастта им е над 130 години. Трите секвои гордо се извисяват, а около тях има и цяла горичка от млади такива. Туристите отново се докоснаха и направиха безброи снимки на вековните дървета.

Честит празник, уважаеми членове на ТД „Осогово”, планинари и приятели на планината!