Людмил Янков и Стоян Наков не са забравени в Кюстендил

Posted in Новини

На 18 април 2017 година се организира посещение на паметника на двамата алпинисти - Людмил Янков и Стоян Наков, намираща се на улица " Людмил Янков" в град Кюстендил.

Кюстендилци, членове на ТД "Осогово", зам.- областните управител Катерина Янчева и инж. Людмил Стоянов, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Михаела Крумова, председателят на ТД “Осогово” Христо Абаджиев, ученици от НУ “Св. Климент Охридски” и приятели почетоха паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков, загинали на 17 април през 1988 година, под връх Камилата в Рила планина.
Туристически хор "Осоговско ехо" изпълни песента за Людмил Янков до паметника им, на ул. "Людмил Янков", а официалните лица поднесоха венци и цветя. Цветя пред паметника постави и синът на Янков- Людмил, младши. Всички присъстващи запазиха и минута мълчание, на колене, в памет на двамата алпинисти.
Бяха цитирани и стихотворения написани от Людмил Янков. За част от неговите подвизи говори секретарят на ТД “Осогово” Силвия Михова.
"Людмил Янков и Стоян Наков са почетни граждани на Кюстендил и са дали своя принос за известността на града ни в цяла България, със своите подвизи. Людмил Янков стигна до една от най- високите точки на Еверест, в опит да помогне на Христо Проданов за неговото спасяване и там загуби своите пръсти, и неговия подвиг ще се помни за всички времена", каза председателят на дружеството Христо Абаджиев.
"Не познавам друг, толкова всеотдаен човек като Людмил Янков, истински приятел. Готов бе да помогне на всеки. Благодарение на него, 4- ма кюстендилци, бяхме първите българи, които изкачихме Северната стена на връх Матерхорн. Толерантен човек. Научи ме да бъда по- търпелив и да отстъпвам в дадени моменти", разказа неговият приятел Росен Димитров.