На връх Църноок

Posted in Новини

През месец август 2017 година туристи от ТД „Осогово“- Кюстендил се включиха в изкачването на връх Църноок в планината Дукат. Дукат е средновисока планина в Западните покрайнини, Сърбия. Има заоблено било със средна надморска височина от 1400 м. Най-високият ѝ връх е Църноок, който се издига на 1881 м. В геоморфоложко отношене се състои от кристални шисти и гранит. Част е от Краищидите, а в сръбската география я причисляват към Родопската планинска система (така наричат Рило-Родопския масив). Било на планината е голо и западно от него е разположено село Дукат.

Срещата на туристи от България, Сърбия и Македония се организира за четвърта година със съдействието на Спортното сдружение за планинарство „Младост” от град Босилеград и Община Босилеград. Туристите от ТД “ Осогово“ за първи път се включиха в инициативата на любителите на природата от трите балкански страни.

Ето краткия разказ на секретарят на дружеството Силвия Михова за участието на кюстендилските туристи в международната изява:

„Преходът започна при село Църнощица от храмът „Свети Никола”, който е построен през 1874 година. Пътят ни минава през прохладна букова гора. Планината Дукат е втората по височина в Сръбското краище, като най – високият и връх е Църноок.  Неповторими са гледките, които се разкриват от него към цялото Краище, Витоша, Рила , Пирин и Осогово и др. След изкачването на върха по традиция в местността Соборище (на 1600 м.н.в.) имаше организиран обяд за всички участници в акцията - боб с месо, баници, зелници, сладкиши, както и програма, включваща участие на младежки фолклорни състави от Босилеград.

Накрая представителите на туристическите дружества от България, Сърбия и Македония получиха грамоти, връчени от кмета на Босилеград - Владимир Захариев. ТД „Осогово“ гр. Кюстендил за първи път участва в тази проява. Всички са очаровани от чудесния преход и добрата организация на домакините“.