Свети Иван Рилски и Земенския пролом

Posted in Новини

 На 19 октомври е празникът на Свети Иван Рилски.Туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил, всяка година почитат празника на Свети Иван Рилски с поход до местата, на които е пребивавал. Ето  разказа на Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ гр. Кюстендил за похода по Земенския пролом на 19 октомври 2017 година:.

"Земенският пролом по река Струма, протегнал снага от първи до девети тунели на жп линията, е най-красивият кът на Балканския полуостров. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота. Туристическо дружество „Осогово” гр. Кюстендил с поход до пещерата при село Гърбино, обитавана от Свети Иван Рилски, отбеляза празника на светеца. В него се включиха около 30 души на различна възраст. Участниците, изминаха пеша близо 20 километра, придружавани от земенския водач - Венци. Пещерата за която се твърди, че е обитавана от Свети Иван Рилски се намира над село Гърбино и е на около 5 километра от селото в местността "Светата вода" между венец от скали.

До пещерата на Свети Иван Рилски води стар римски път, обраснал, но запазен.Според преданието тази пещера е обитавал Свети Иван Рилски след като е напуснал родното си село Скрино. Когато Свети Иван Рилски е на 25 годишна възраст, умират родителите му. Той решава да раздаде неговото наследство на по-бедни и болни хора и напуска село Скрино. Обикаля из пустите места и манастирите около Струма и Витоша. Най-напред се спира при Земенския пролом на р. Струма, в пещерата над село Гърбино. В пещерата има врязан надпис, „Отче Йоане, помози и спаси”, който датира от около XII в. Прашната съкровищница на миналото ни крие безценни легенди и предания, съхраняващи онази забравена или чезнеща история на народа български. Техните дела са овековечени и съхранени в хилядите митични истории, които ние сме длъжни да съхраним".