Честита ни награда!

Posted in Новини

 На 14 декември 2017 г. с официална целемония в дома на Европа в София бе награждаването на конкурса „Дърво с корен - 2017“. Секвоите в местността " Юч бунар" са победители в конкурса. Участието ни конкурса даде отговор на въпроса: Кое е любимото дърво на България?
За наша радост в осмия пореден конкурс, организаторите - екипът на Фондация "Еко Общност", спомогнаха всички участници да номинират и определят победителя.
Секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов, общ. Кюстендил събраха най-много гласове и са победители в конкурса „Дърво с корен - 2017“. Две бяха номинациите в конкурса за секвоите. Едната е от Туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил, а втората е под формата на репортаж на журналиста Живко Константинов от „Нова телевизия“. Дървото-победител ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.
Наградата бе получена от Христо Абадциев - председател на ТД " Осогово". „Оценявам идеята за номинация на " Дърво с корен", защото дърветата са част от заобикалящия ни свят. Те са част от бита ни, от социалния, емоционалния и духовен живот на човека. Някои от тях имат историческо значение, други са свързани с щастливи или трагични събития, много от тях крият истории и съдби, които си струва да се знаят!“ - сподели г-н Абадциев на церемонията.
Секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов, общ. Кюстендил ще представят България в международният конкурс „Европейско дърво на годината 2018”.
Конкурсът „Европейско дърво на годината” възниква през 2011 година. Конкурсът протича чрез онлайн гласуване. Включени са дърветата, победители от националните конкурси на държавите участнички в инициативата. Церемонията по награждаването се организира традиционно в сградата на Европейския парламент, с присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.
Гласуването за конкурт „Европейско дърво на годината” ще започне от 1 февруари до 01 март 2018 г.
Ние Ви предлагаме да гласувате, а след това посетите секвоите: "Прегърнете най-величественият жив организъм на планетата и се заредете с енергията му!"
Ръководството на ТД " Осогово" гр. Кюстендил благодари на всички, които оказаха подкрепа и им пожелава да продължат да бъдат активни ценители и пазители на природата.
Надяваме се нашите секвои да спечелят и конкурсът „Европейско дърво – 2018 година“!!!!