Любител-търсач на вековни дървета ще посети вековните секвои край с. Богослов

Posted in Новини

Роб Макбрайд е с необикновено хоби и призвание. От години търси и изследва интересни вековни дървета във Великобритания и Европа. Обикаля различни европейски места, запазили любопитни стари дървета - с причудлива форма, история и роля в живота на местните хора. Често в пътуванията си става поддръжник на опитите на хората да запазят от изсичане или преместване дървета, които са станали неделима част от общността, но чиято съдба съдба е застрашена от бизнес интереси за развитие и строителство.

За поредна година Роб е посланик на каузите и историите на дърветата участници в конкурса "Европейско дърво на годината 2018". Като част от обиколката му до държавите, представени в тазгодишния конкурс, той ще посети и България. На 20 и 21 февруари ще се срещне с представители на Туристическо дружество "Осогово" - хората, които предложиха вековните секвои, засадени от лесовъда Йордан Митрев край с. Богослов, за участие в конкурса "Дърво с корен" и които активно помогнаха дървото да стане "Дърво с корен 2017" и представи страната ни в европейското състезание.

Ето какво ни напомнят от фонндация " Еко общност": Гласуването и подкрепата за нашите дървета продължава до 28 февруари 2018 на страницата www.treeoftheyear.org.
През последната седмица – 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да гласувате, както и миналата година, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на връзка, получена на посочен от вас електронен адрес.
Конкурсът “Европейско дърво на годината” насочва вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

За допълнителна информация:
Любомира Колчева, фондация "ЕкоОбщност"