Почит към Людмил Янков и Стоян Наков

Posted in Новини

На 17 април 2018 година в градинката на ул. "Л. Янков" се проведе възпоменателно тържество, по повод 30 годишнината от гибелта на двамата алпинисти - Людмил Янков и Стоян Наков. Членове на ТД "Осогово", областният управител Виктор Янев, кметът на община Кюстендил Петър Паунов и приятели почетоха  паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков, загинали на 17 април през 1988 година, под връх Камилата в Рила планина.
На възпоменанието бяха  цитирани стихотворения, написани от Людмил Янков, както и разказани част от неговите подвизи. Туристически хор "Осоговско ехо" изпълни песента за Людмил Янков до паметника им, а официалните лица поднесоха венец и цветя. Цветя пред паметника постави и синът на Янков- Людмил младши.
Людмил Янков Участва в експедициите "Лхотце 81" и "Еверест 84", при последната от които с невероятна скорост се изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на "един дъх", за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм.

Поклон пред светлата им памет!

Вашите смели подвизи са пример за подражание от подрастващите.