Отново заедно на Царев връх

Posted in Новини

По покана на нашите приятели от Крива Паланка, ние туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил, се включихме през месец юни 2018 година в традиционното  изкачване на Царев връх /Султан тепе/ - 2085,4 м. Той е вторият по височина връх в Осоговската планина и най- високата точка на територията на Република Македония. Осоговската планина е една от най-големите планини по западната ни граница. Около 30 процента от площта й са в българска територия, а около 70 са на територията на Република Македония.

       Преходът ни започна от изкуственото езеро и първият връх, който покорихме бе Калин камен, висок 1817 метра. Въпреки мъглата ние успяхме да се насладим на невероятните гледки, с които Осогово ни дарява. На изток в непосредствена близост, се е ширнал масива на Руен. По своите мащаби и форма той много прилича на масива на Царев връх. На хоризонта се извисяват най-високите македонски планини – Якупица, Кораб, Кожух, Шар и туристическия център „Пониква“. От граничното било най- добре изпъква и примамва връх Таштепе - 1993 м. В кръгозора ясно се очертават билата на: Старопланинските масиви, на Чипровската, Берковската планина, Витоша, върховете Човека и Шапка, високата и обширна снага на Рила, Пирин, Славянка, Беласица и др.

Седим на върха, всеки преживявайки красотата, емоцията, чувството. Насладихме се на гледките, заредихме се с емоционални преживявания, направихме безброи снимки, хапнахме и ... обратно надолу.  Нашите домакини отново ни бяха подготвили изненада. Почерпиха ни с вкусен боб. С приповдигнато настроение, след няколко хорца и песни се запътихме обратно. Тръгвайки си, на няколко  пъти се обърнахме, за да запечатим в съзнанието си силуета на красивата Осоговска планина. Посетете я и сами ще се уверите в това!

Автор: Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ гр. Кюстендил