Празник на хижа Осогово

Posted in Новини

На празника  на св. Петър и Павел – 12.07.2018 г.   /по стар стил/ с курбан бе отбелязано 90 години от изграждането на хижа „Осогово” ( туристическа хижа в Осоговската планина, намираща се на 18 км от Кюстендил; разположена е на 1640 м н.в. в местността „Плавилото”, в подножието на връх Кюнек; удобен изходен пункт е  за посещение на високата част на планината ) .

Ето накратко нейната история:

 Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г., като първа туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 г. е създаден фонд „Хижа” при дружество „Руен” от Юношеския туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от литературно-музикални утра, забави и вечеринки и др. През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по значителна сума от 15 000 лв.

Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия - безплатен дървен материал. В края на 1924 г. е изграден хижостроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя. Хижа „Осогово” е открита през юли 1928 г. в първия неделен ден, след състоялия се в Кюстендил на 12-14 юли с.г. XXI редовен събор на БТС. През 1958 г. хижата е ремонтирана и преустроена /направени са тераса, столова и кухня/. След 2000 г. хижа „Осогово” е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите - самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др. Понастоящем хижа „Осогово” представлява масивна двуетажна сграда с общ капацитет 37 места, разположени в стаи с по 2, 3 и 4 легла, със собствени санитарни възли и бани.

 Всяка година преди празничния курбан на 12 юли туристите от ТД „Осогово“ изкачват връх Кюнек /1925 м н.в./. 

Над 400 гости посрещна хижа „Осогово” и нейния стопанин Росен Димитров.

 Пред хижата и тази година се събраха туристи и гости от България и Македония. Наемателят на хижата Росен Димитров почерпи присъстващите с вкусен курбан,

 който традиционно се освещава от отец Васил Кудуски. Месото от 3 овце с много зеленчуци приготви готвачът Георги Спасов. Сред гостите бяха областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Михаела Крумова.

Като на всеки празник извиха се кръшни хора и много веселие.