Да спрем посегателството!

Posted in Новини

Три величествени секвои се извисяват край с. Богослов, недалеч от Кюстендил. Те са част от естествено оформила се гора от секвои – природен феномен. Първите семена от секвоя в България са внесени от известния лесовъд Йордан Митрев в края на 19.век. Това са най-старите и високи секвои в страната. Имат значимо място в развитието на лесовъдството. Много хора от областта и цялата страна посещават местността, за да прегърнат дърветата и почерпят от енергията им.Трите гигантски секвои в местността Ючбунар, село Богослов, попадащи в териториалният обхват на ТП ДЛС "Осогово" са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета. Забранени са всякакви дейности, които могат да доведат до тяхното повреждане или унищожаване, а именно - кастрене, чупене на клони и нараняване на стъблата. Секвоите бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018г. и бяха класирани на 8 място с 11 625 гласа.

Две от вековните секвои в местността Ючбунар са били повредени. При проверка през месец април 2019 година от РИОСВ и ДЛС Осогово е установено, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои са направени дупки, от които има изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне. От страна на стопанството бяха взети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява.

„Ние от ДЛС Осогово взехме мерки, като поставихме две табели. Едната противопожарна, другата забранителна, със съответните съдържания да не се пали огън в гората и, че се забраняват всякакви дейности като кастрене на клони, чупенето им, които могат да навредят на вековните дървета. Вследствие беше отстранено и заличено самото огнище и апелирахме към жителите на Кюстендилска област тази вандалщина да бъде прекратена”, заяви Александър Симеонов, старши лесничей в ДЛС Осогово.
ДЛС "Осогово " и ТД " Осогово" се обръщат с призив към всички:

Да спрем посегателството! Нека вандалщината да бъде преустановена.

Ако станете свидетели на повторно посегателство, проявете обществена отговорност и незабавно сигнализирайте - ДЛС, РДГ Кюстендил, РИОСВ- Перник, МВР.