Нов поглед към каньона Матка

Posted in Новини

Дългогодишното приятелство между любителите на природата отново събра туристите от Кюстендил, Крива Паланка и Скопие и те заедно отбелязаха Световния ден на интензивното ходене. Преди похода бе организирана томбола и секретаря на ТД „Осогово” раздаде атрактивни награди отпуснати от Българската асоциация „Спорт за всички” към Министерството на младежта и спорта и Община Кюстедил

През слънчевата втора седмица на октомври 2019 година, ние разнообразихме прохладните преходи в българските планини с разходка до едно по-различно, но не и по-малко красиво място - каньона Матка.

Нашите домакини от планинарски клуб „Центропром“ от Скопие, с председател Вортик Стефан Кналиан ни изненадаха с един нов маршрут и поглед към каньона Матка. Разположен на 17 км от столицата Скопие, проломът е едно от най-посещаваните места в региона. Той предлага за всекиго по нещо. Разделихме се на две групи. Най-приключенски настроените имаха възможност да се катерят и да обходят по-дивите пространства в околността. Мястото не случайно го наричат „Света гора“. По стръмна и виеща се в скалите пътека първо се отправихме към църквата „Свети Спас“. Тя е изградена в местността Петров камен високо над пролома Матка, на левия бряг на река Треска. Непосредствено южно от нея са руините на църквите „Света Неделя“ и „Света Троица“.

Църквата е построена на най-високата позиция на заравнено плато на рида и представлява малък храм. Датира вероятно от късния XIV век и е изградена върху основите на по-стар и много по-голям култов обект. Всичките ни усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи. Поглеждайки надолу от отвесните скали, това е най- хубавата гледка към каньона. След кратка почивка и фотопауза сред красивата панорама се отправихме към красивия каньон Матка. Предстоеше ни едно екстремно спускане. Но всичките ни усилия си заслужаваха. Цялата местност е осеяна с диви циклама и планината грее в лилави багри.

Малко преди да се влее във Вардар, една от най-дългите и значими реки в Република Македония - Треска, прави невероятно красив пролом, който завършва с изкуствено езеро (7 км), язовирна стена, ВЕЦ, манастир, планинарски дом и всички носят името Матка

Втората група от туристите избра да разгледа невероятната еко пътека, виеща се по самия каньон. През по-голямата част пътеката е изсечена в самите скали, което я прави изключително живописна. Това е стара военна пътека, обрасла с буйна растителност, предлагаща достатъчно емоции, за любителите на нестандартни усещания. При църквата „Свети Андрей“ двете групи се събраха. С лодки преминахме реката. Отправихме секъм манастира "Св. Никола Шишевски", закътан сред непристъпните скали, където добре запазените стенописи показват житийни сцени на Св. Николай Чудотворец.

Домакините от планинарски клуб „Центромпром“ от град Скопие ни почерпиха с вкусни гозби.

„Всички бяхме очаровани от красотата, гостоприемството и сърдечното посрещане, което ще ни топли през студените месеци. С пожелание за следващи срещи и съвместни прояви ние се разделихме заредени и очаровани от красотата на това невероятно място“, споделиха туристите от ТД ”Осогово” Кюстендил.

Автор: Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ гр. Кюстендил