Мацаков камък, едно запомнящо се кътче от Осогово

Posted in Новини

За пореден път, ние любителите на планината от туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил се разходихме в една от най-любимите ни части на Осоговската планина. През месец ноемяри 2019 година направихме разходка до скалното oбразувание Мацаков камък в Осогово. (до скалното образувание Мацаков камък се стига от автобусната спирка в местността Дервена в горния край на с.Вратца, където започва синият маршрут - неподдържана маркировка за х.Осогово; почвен път навлиза в буковата гора над селото и достига скалата за 30 минути.

Предлагаме Ви разказа на Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ гр. Кюстендил:
"Това място впечатлява с красотата и дивотията си. Панорамната гледка към Кюстендилското поле и планините около него, разкриваща се от гранитната скала е невероятна. Облачното в далечината време така и не ни позволява да зърнем контурите на цялата Лисец планина, но се задоволихме с първенеца й връх Връшник. Специално внимание заслужаваше Осоговския дял, изпъчил се като вулканичен остров в неистов опит да достигне небесното царство. И сякаш прорязва слънцето, чиито рехави лъчи пробиват облаците и гальовно сипят светлина по склоновете й.

Името на тази скала не е случайно. Думата мацак е от края на 19 век в България, древнославянска и значи здравеняк, силен, широкоплещест. Мацаков камък се състои от три основни масива,
като най-високият от тях достига до 50 м. Въпреки ронливите участъци и многото лишеи, скалите са подходящи за класическо традиционно катерене.

Човек като се изкачи до нея се чувства прекрасно. Това е едно от най- красивите места в Осогово!

Искрено ви съветваме да посетите това вълшебно място, съвсем близо до нашия град – била, върхове, могили и речни долини.