Магическият Смоличански водопад

Posted in Новини

Началото на месец февруари 2020 година е. Този път туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил се отправиха към китното село Смоличано. Както винаги имаше за всекиго по нещо: древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа, интересни срещи с нови хора. И разбира се приятна компания ...

Много беше приятна изненадата ни в село Смоличано, където гостоприемната домакина Елена Начева ни посрещна в детското селище „Живей с любов“. Детското селище е от 5 стари и преди порутени къщи и постройки, които сега са реставрирани. Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и библиотека. Бившият сеновал ще бъде грънчарска работилница. Така стотици деца ще имат възможност в близост до природата да се забавляват през свободното си време.

Водите на 2 карстови извора, образуват водопада “Света Анна”, където бе и първата ни спирка.

Водопадът е висок 15 метра, но в момента е почти пресъхнал. Съгласно легендата, произхода на двата извора е свързан с трагичната съдба на единствената, тачена и уважавана между деветте си братя и сестри Яна. От завист обаче, най старата снаха Павлевица приписвала на зълва си Яна най- страшни за времето си обвинения - изпуснала да изтекат девет бъчви с вино и десета с люта ракия, че влязла в девет яхъра и убила девет, десет коня. Братовата обич към единствената сестра Яна въпреки, обаче страшните обвинения останала непреклонна. Злобата на Павлевица надделяла и над майчините и чувства. За да обвини пък зълва си, убива мъжкото си дете. Едва тогава бащините чувства надвиват над братовите и Яна била разсечена на четири дела и разхвърляна на четири страни. Там гдето паднали Янините руси коси, там изврели два студени кладенеца.

В непосредствена близост до изворите, през 1966 година е изградена чешма с 12 чушура, която е известна с чудотворните си води.
Недалеч от нея извисяват снага три грамадни ореха. Най - големият от тях е висок около 23 м.

Красотата на района се допълва и от вековния цер извисяващ се на около 22 м. височина.

Любителите на археологическите ценности също имаха какво да видят в околностите на селото. Останки от късноантичен крепостен зид личат на рида, на около 1 км. източно под Бачовска махала, на левият бряг на река Елешница. Подобни останки - от античен некропол има в местността ”Побиен камък”, от късноантична гробница в местността “Димкови воденици” и пр.

За накрая бяхме оставили да разгледаме историко етнографския музей в село Ваксево. Всички останаха приятно изненадани от богатата колекция и гостоприемното посрещане.

“За съжаление много малко българи не само, че не знаят, но и не са посетили този богат на забележителности край. А той си заслужава“, споделиха туристите.