Закътаните кътчета на Ерулската планина

Posted in Новини

Ако смятате, че сте видели всичко по трънския край и че няма какво още да ви впечатли е голяма грешка. Цялата група от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил с нетърпение очакваше предстоящото пътуване - 14 юни 2020 година . Програмата беше много наситена.
Първата ни спирка в село Кошарево се оказа истински шедьовър. В музеят „Къщата на маските“ с усмивка ни посрещна уредничката, която беше в отпуск, но заради нашата група отвори музея. Поздравление! Никъде другаде това не ни се е случвало. Позволи ни не само да се снимаме, но и да се облечем в атрактивните костюми. След множество снимки и смях ни очакваха пясъчните пирамиди при с. Банище. Закътани в гората над селото пирамидите истински ни изненадаха. Височината им достига едва до няколко метра, но по нищо не отстъпват на тези, които привличат туристи край село Стоб, Благоевградско или Мелник. Картините, които се разкриваха пред нас, приближавайки се към тях подбуждаха в нас желанието за снимки... снимки и пак снимки. Тук може да се събере богата палитра от цветове, усещания и емоции. Но изненадите ни не свършваха до тук. Очакваше ни връх Каменитица в Ерулска планина. Той е една доста непопулярна дестинация.
Това е едно от най-лесните и същевременноживописни изкачвания, които може да предприеме човек.
Преходът трае тридесет минути в едната посока, но на върха гледката е зашеметяваща. Безкрайното Краище е навсякъде около теб, но панорамата се простира и отвъд него. А от едната
страна е топлият пейзаж на село Ерул, сгушено в обвивките на едноименната планина. Сгушено сред приказната зеленина, Краището ни прегръща с меките си гънки.

Едно запомнящо се място. Място, което вдъхва сили, вяра и надежда. В махалата Мучи баба ни очакваха туристи от трънското дружество. Почерпиха ни с ароматен планински чай. Изиграхме заедно няколко кръшни хорца на фона на красивата панорама. Истинско удоволствие беше да се видят на едно място толкова много позитивни и щастливи хора.

Отбихме се до средновековния ерулски манастир „Света Троица“.

На връщане към родния край посетихме и чепинския манастирски комплекс "Св. Петка", разположен край голям карстов извор в планината Рудини.

 Оставихме планината, заредени с енергия и емоции и се отправихме към паркинга, където ни чакаше автобуса.

Ако имате път натам, непременно ги посетете. Освен страхотна почивка, там може да се насладите и на много красиви места, които да посетите. Като за един ден разходка хич не е зле, нали!