Кирилова поляна – Сухото езеро – Рилски манастир

Posted in Новини

Рано сутринта на 21.06.2020 г. /неделя/ ние туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил бяхме вече на Кирилова поляна. Бяхме планирали да стигнем до Сухото езеро.

Преди много, много години, единственият начин кервани със стоки и поклонници да стигнат до Рилския манастир бил по една тясна планинска пътека, която пресичала планината. Пътеката преминавала през Кирилова поляна, стигала до Сухото езеро, продължавала до „Кобилино бранище” и стигала до хижа Мальовица и едноименния връх. Оттам се спускала и стигала чак до долината на река Бели Искър.

Днес пътеката все още съществува, но вместо поклонници и кервани по нея минаваме ние туристите. Сухото езеро е едно от най-ниско разположените езера в Рила. Тъй като се пълни основно от топящите се снегове, през лятото езерото често пресъхва и затова и носи името „Сухото езеро”.

Маршрута Кирилова поляна – Сухото езеро се нарича още и Ботанически маршрут, тъй като преминава не само през изключително красиви местности, но по пътя ние се насладихме на голям брой ботанически видове, които се срещат единствено в Рила.

След почивка и множество снимки на езерото се отправихме към пещерата , аязмото и молитвената скала до гроба на ,,Св. Иван Рилски ". Не ни се тръгваше от това свято място, но ни престоеше да се насладим на тишината и покоя на Рилски манастир.

Колкото и пъти да сте посещавали Рилския манастир, светата обител има с какво още да ни изненада. Винаги има какво още да видите, винаги има нещо, което предния път сте пропуснали или за което не ви е останало време.

Вкусили от красотите на Рила, кюстендилските туристи са категорични: „Гледките са неземни! „Ще дойдем отново и отново!”.