Бяхме на Руен!!!

Posted in Новини

На 4.07.2021 г. туристи от цялата страна се запътиха да изкачат първенеца на Осоговската планина - връх Руен. Връх Руен (2251 м) е най-високият връх в Осоговската планина. Нарежда се на пето място по височина сред планинските върхове в България. При ясно време от връх Руен се открива красива панорама. Малко са върховете, от които можеш да видиш толкова много планини: Малашевска, Влахина, Огражден, Беласица, Рила, Пирин, Верила, Конявска, Голо бърдо, Плана, Люлин, Лисец, Чуденска и др. На северозапад туристите, изкачили върха, могат да видят Шар планина и планини в Южна Сърбия.
Събитието е традиционно и всяка година туристи от град Кюстендил и Крива Паланка /Република Северна Македония/ организират изкачването до върха.
Преди това доброволци от дружеството усилено работеха в планината. Те почистиха района на Осоговската планина. Поставени бяха три информационни табла с карта, маршрути и информация с гледки и снимки от района. Таблата са поставени на изходните точки за връх Руен /първенеца на планината Осогово/ - при хижа „Осогово“, при комплекс „Три буки“ и хотел „Руен“.
Тази инициатива се извърши съвместно със съдействието и помощта на Община Кюстендил.
Поставени бяха табелки и светлоотразителни марки в отразените маршрути по картата.
Всички гости на планината останаха приятно изненадани от направените придобивки.

 

 

 

 „Всичко по пътя беше разчистено и добре маркирано за бъдещи туристи и природолюбители. Тръгнахме си с надежда и отправяме призив, всеки един от нас, че ще отдаде частица от себе си за чистотата, защото практическите действия за опазване на природата чиста са свързани със баланса в нея“ – споделиха туристите.
Ние не спираме до тук, желанието ни е всички маршрути в нашата любима планина да станат приятно за туризъм място.
Тя природата е като храм – пазете я, обичайте я и често се връщайте при НЕЯ!

Силвия Михова – секретар на ТД ”Осогово”, гр. Кюстендил