Skip to main content

Магията на Увац

„Уникален природен резерват“, изключително живописен, с извисяващите се планински върхове, пещери и река, издълбала и оформила с течение на хиляди години изумително красиви меандри. Едно великолепно творение на природата!“ – така споделиха своето преживяване туристите от туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил. Пътуването в края на месец юни 2022 година бе наситено с много красота и гледки по земите на древна Сърбия.

Желанието на всеки се сбъдна. Направихме най-хубавите снимки на каньона Увац, заснехме най-добрите моменти и запазихме за себе си най-добрите спомени от приключението, което нарекохме „Магията на Увац“.

С нашите водачи Пепи и Мария ние проучихме територията около река Увац, която е получила статут на „Уникален природен резерват“, благодарение на уникалните растителни и животински видове, които могат да се срещнат там.

„Една от причините да посетим каньона Увац е да видим и заснемем полета на Белоглавия Лешояд“ – споделиха кюстендилските туристи.

Всички бяха впечатлени от забележителностите, разкриващи за нас българите най-доброто от Сърбия като обекти с историческа и културна ценност, природни феномени, култура и бит на сръбския народ.

По „Земите на древна Сърбия“, от времето на създаването на първата средновековна Сръбската държава, позната и наричана още с името Рашка, управлявана 250 години от династията на Неманичите, до битката при Косовско поле (1389 г.), тогава когато Османските турци трайно се настаняват на територията на Балканите.

Великолепната средновековна крепост Маглич, от 13-ти век, разположена на самия връх на хълма, само на 100 м от ждрелото образувано от река Ибър е носила титлата защитник. Той пазел цялата Рашка, Жичек и Печи патриаршия и най-вече манастирите Жича и Студеница.

Манастирът Жича 800-годишна обител с катедрална църква в наситеночервено, която пази между стените си историите за пищни коронации на крале. Манастирът е издигнат в началото на 13 век и е обявен за паметник на културата от изключително значение за страната. Както повечето християнски храмове, така и манастирът Жича е претърпял значителни разрушения по време на османската власт, но все още в църквата могат да се видят стенописи от 14-и век. Манастирът Жича е важен за сърбите поради няколко причини. Тук е извършена коронацията на Стефан II Неманич през 1217 г. като крал на Рашка. Коронясването е извършено от първия глава на самостоятелната сръбска църква и брат на краля – свети Сава. За много сърби свети Сава е най-важният сръбски светец.

Манастирът Студеница “Майка на всички църкви и храмове сръбски”. Светите мощи на Неманичите – владетелите, превърнали Студеница в политически, културен и духовен център на средновековна Сърбия са положени там. От дясната страна след влизането в храма е гробницата на Стефан Неманя (Св. Симеон), а в предната му част са тези на Стефан Първовенчани (Св. Симон) и майка му Ана (Св. Анастасия). Манастир Студеница е православен манастир на Сръбската православна църква. Разположен е в едноименната местност на река Студеница на около 40 километра от Кралево и е сред най-големите и най-богати сръбски православни манастири. Строежът на „Студеница“ е приключен през 12 век, а днес той е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Манастирът Сопочани е разположен непосредствено над извора на река Рашка. Част е от средновековният комплекс Стари Рас поставен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Манастирът е посветен на Света Троица. Стенописите създадени в периода 1263 – 1268 г. изобразяват членовете на кралската династия на Неманичите – ктитора, кралицата майка, Стефан Неманя.

Град Нови Пазар е известен още и като малкият Истанбул в Сърбия поради побратимата връзка на града с мегаполиса Истанбул.

Манастирът Сопочани е разположен непосредствено над извора на река Рашка. Част е от средновековният комплекс Стари Рас поставен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Манастирът е посветен на Света Троица. Стенописите създадени в периода 1263 – 1268 г. изобразяват членовете на кралската династия на Неманичите – ктитора, кралицата майка, Стефан Неманя.

Град Нови Пазар е известен още и като малкият Истанбул в Сърбия поради побратимата връзка на града с мегаполиса Истанбул.

Манастирът “Джурджеви ступови” Или на български “Стълбовете на Свети Георги” е православен манастир на Сръбската православна църква намиращ се в областта Стари Рас. От манастира се открива гледка към Нови пазар и долината на Рашка. За съществуването на манастира се споменава по времето на първия сръбски крал Стефан Първовенчани, който в житието посветено Стефан Неманя (Свети Симеон) отбелязва, че комплексът е изграден през 1171 година от баща му, който по този начин ознаменува победата си на Косово поле над византийците и брат си Тихомир. Манастирският комплекс е разрушен по време на османското владичество. Архитектурата, интериорът и изписването на манастирската църква го причисляват към т.нар. Рашки стил. Манастирът е реставриран в периода 1960 – 1982 г., а от 1979 година като част от Комплекса “Стари Рас” е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Към момента манастирът е действащ.

Петрова църква е православна църква в покрайнините на Нови пазар, Сърбия. Сградата е построена в IX век, когато тези земи столетия са част от българската държава до падането ѝ под византийско владичество в ХI век. Днешния храмов комплекс е провинциален аналог на Кръглата църква във Велики Преслав и е най-старата запазена църква в днешна Сърбия. Тя става главна църква на средновековната сръбска столица Стари Рас и е катедрална църква на Сръбската църква до края на XII век. Част е от комплекса Стари Рас, който е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

След като програмата ни беше изпълнена на 100 %, доволни си тръгнахме към Кюстендил. Всеки от нас се беше докоснал до прераждащата сила на пътуването ни. Сърдечно благодарихме на нашите водачи. Мислено благодарихме за прекрасните мигове, подарени ни от великата природа на Сърбия. И с нетърпение очакваме следващите предизвикателства от календарния план на ТД "Осогово" гр. Кюстендил.

Автор: Силвия Михова – секретар ТД „Осогово“ гр. Кюстендил

uvac-01
uvac-02
uvac-03
uvac-04
uvac-05
uvac-06
uvac-07
uvac-08
uvac-09
uvac-10

  • Created on .