Нови членове на ТД „Осогово“

Posted in Новини

 ТД „ Осогово“ реализира поредния си излет през първите почивните дни на месец февруари 2013 година. Посетен бе водопадът край село Полска Скакавица. Красивата природа и чудесното време за месец февруари благоприятстваха за поредния приятен излет. По различното бе връчването на членските книжки на навоприетите членове на дружеството. Особено интересен е факта, че един от новоприетите членове е утвърденият и обичан от всички туристи - водача Венци. Фактите, относно неговото решение да се откаже от членството в софийско туристическо дружество и да избере ТД „ Осогово“ красноречиво говорят, че симпатиите са взаимни.

   Участниците в излета успяха няколко часа да се наслаждават на природните дадености на района.За всички бъдещи участници в излетите на ТД „ Осогово“ можем да направим следното кратко представяне на водопада.

  Водопадът е образуван от съвсем спокойна и малка рекичка, минаваща през село Полска Скакавица. Водите достигат до една скала на около 50 метра височина и свободно падат надолу, образувайки изключително красив водопад. Вековната борба с природата е създала това магическо място, където милиони капчици се разбиват в скалите и светят с различна светлина погалени от слънцето. Създават причудливи отражения и невероятна феерия от цветове. В скалите има множество дупки и обрасла растителност.

 Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски. Гледката там е уникална - снопове вода, бели пелени се спускат от ръба на скалата. Водни струи те пръскат и освежават, а зеленият губер те успокоява и омайва.

 Странно, че името е Полска Скакавица, когато селото живее на ръба на пропастта. Освен с природните си красоти, селото е известно с борческия си дух. То никога не се е примирявало с робския живот. Водело е упорита борба против византийското и турското робство. По време на първото българско царство в Скакавишкия пролом са построени пет крепости. От тях по време на царуването на Самуил, пернишкият деспот Кракра упорито отбранявал пролома, град Перник и София. Византийският император Василий II на два пъти опитал да превземе крепостите - 991г. и 1004 г, но бил разбит. По време на турското робство от Полска Скакавица излезли трима хайдути и петима опълченци. Три пъти селото било горено от турците, но никога не било покорено, запазило свободолюбивия си дух и българската вяра. Скакавишкият пролом на река Струма, протегнал снага от първи до девети тунели на жп линията, е най-красивият кът на Балканския полуостров. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота.

 Всички, които обичат природата , са добре дошли при нас. Заповядайте и се включете в нашите излети!