Възпоменание за алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков

Posted in Новини

 

На 17 април 2013 година се навършиха 25 години от трагичният инцидент с алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков .На 17 април 1988 г. по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх „Камилата" в Рила трагично загинаха двама кюстендилци- героят от Еверест, поета Людмил Янков и талантливият млад алпинист Стоян Наков.

 По инициатива на ТД „ Осогово“ Кюстендил и с подкрепата на община Кюстендил се проведе възпоменание за тях в градинката, намираща се на улица „Людмил Янков“.

 С поднасяне на венци и цветя на паметника на Людмил Янков и Стоян Наков в Кюстендил бе отбелязана 25- годишнината от смъртта на трагично загиналите алпинисти.

 Ученици от ПМГ“ Проф. Ем. Иванов“ град Кюстендил засадиха дръвче в тяхна памет и припомниха за делото и живота на Янков и Наков.

 Присъстващите ученици рецитираха част от творчеството на поета Людмил Янков. Хор "Осоговско ехо" изпълни песен, посветена на него.

 Присъстваха близки, приятели и много граждани на Кюстендил.Сред участниците във възпоменанието за двамата алпинисти бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на ОбС- Кюстендил Иван Андонов, председателят на ТД "Осогово" Христо Абаджиев и много туристи.

 Скъпи спомени от приятелството си с Людмил Янков разказа Стамен Станимиров."Иска ми се за всички хора Людмил Янков да бъде като една пътеводна светлина. Младите хора да подражават на неговите качества. Бях докоснат от съдбата и имах късмета да сме приятели с него и да се катерим заедно. Всеки човек е богат не само с парите си, но и с духа си. Колкото повече човек изкачва своите върхове става по- богат.

 Стамен Станимиров призова присъстващите да следват дирята, оставена от двамата алпинисти.