Туристи от ТД „Осогово“ - на връх Мусала

Posted in Новини

На 14 юли  2013 година представители на туристическо дружество „ Осогово“ Кюстендил се изкачиха на връх Мусала. Успешното покоряване на върха от 60 туристи е във връзка с изпълнение на планираните изяви на дружеството през годината.

Силното желанието на всички участници в похода да се покори най – високия връх в България се оказа могъщ фактор за справянето с   не най - добрите климатични условия в неделя. Както е известно връх Мусала, със своите 2925 м. височина заема първо място не само в България, но и на Балканския полуостров. По-висок е само с 8 метра от връх Олимп, Гърция. Стара легенда разказва, че името му произлиза от „Мус Аллах", или „пътят към Аллах" и е дадено по време на Османската империя. Предходното  име на върха е Тангра.
 
Стремежът на всички участници бе да се извърви „пътят към Аллах“ и поради това нито преспите сняг, нито мъглата, както и изкачването по въжето (по зимния път) успяха да спрат решилите да го покорят.

  Успешното покоряване на Мусала предоставя възможност на всички участвали туристи да се включат в предстоящата национална томбула за покоряване на 10-те планински първенци в България през настоящата година. Туристите, които успеят да изкачат и десетте върха ще участват в томболата на 25 август, на Черни връх (Витоша).

Ръководството на ТД „ Осогово“ пожелава успех на всички туристи, които се отправят към покоряването на следващите върхове.