„ВЕЛИЧИЕТО НА ЕДИН КРАТЪК ЖИВОТ"

Posted in Новини

На 11 август2013  се навършват 60 години от раждането на Людмил Янков . Неговата личност се свързва с алпинизъм и храброст.

Роден е на 11 август 1953 год. в Перник. Завършва ВЛТИ - София (1978 г). Установява се да живее в гр.Кюстендил. Работи в у-е "Архитектура и благоустройство" при ОНС - Кюстендил.

Занимава се с алпинизъм от 1976 г. в дружество "Академик" - София. От 1979 г. е в нац.отбор по алпинизъм и нещатен треньор на алпийския клуб в Кюстендил.

През 1982 год. изкачва северната стена на връх Матерхорн, а през 1983 - връх Айгер. Покорява връх Гросглокнер - 2 пъти по тура "Палавичини" в Австрийските Алпи, както и стени в Доломитите, връх Чивета (1980) - по тура "Филип флам", връх Чима Овест, връх Чима Пиколисима - по туровете на Касин, връх Мармолада, връх Елбрус (1980, 1982 и 1983) в Кавказ, откъдето прави първото спускане на българин със ски, в Памир (1982) - върховете Ленин, Комунизъм и Корженевска.

Участник в експедициите "Лхотце 81", "Еверест 84", при последната от които с невероятна скорост се изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на "един дъх", за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм.

Носител на най-престижните държавни отличия и медали на България - орден Г.Димитров (1984), на международната награда "Феърплей", "Спорт, етика, мъжество" на в. "Спорт" и др.

Публикува свои стихове и разкази във вестниците "Литературен фронт", "Пулс", "Труд". През 1987 год. получава наградата за публицистика на в. "Пулс", а в 1988 год. става лауреат за литература за книгата си "Мечта отвъд долините". След смъртта му излиза стихосбирката "Гранитна вода" и публицистичната му книга "Стената".

Загива на 17 април 1988 год. под връх Камилата в Рила.

Удостоен със званието "почетен гражданин на Кюстендил" през 1998 г.

По инициатива на ТД „ Осогово“ и община Кюстендил на 8 август 2013 година се откри музей на Людмил Янков, който се помещава в къщата на баба Дона Ковачева /зад Художествена галерия Владимир Димитров – Майстора в град Кюстендил/.

Началото на музейната експозиция се поставя с изложба от снимки, експонати, лични вещи и книги на Людмил Янков. С изложбата под надслова „ВЕЛИЧИЕТО НА ЕДИН КРАТЪК ЖИВОТ" обществеността на град Кюстендил и ТД „ Осогово“ отбелязват  60 г. от рождението на Людмил Янков.Изложбата е подредена тематично и показва живота на Людмил Янков. В нея са показани документи и снимки на Людмил Янков, както и негови ръкописи. Особен интерес сред посетителите предизвикват запазени вещи на Людмил – като  оригинални негови алпинистка седалка, раница и клин на Христо Проданов, който той е намерил на Еверест. Запазена е и отливка от ръцете на Людмил Янков. На специални табла са показани участията му в експедициите .

Ръководството на ТД „ Осогова“ благодари на всички, които помогнаха за събиране на материалите и изграждането на музея.

 Работното време на музея е от 9 до 18 часа и всеки желаещ може да го посети и да се запознае с живота и интересни случки от участията му в редица експедиции.  Неговите смели постъпки, извършени на толкова километри от родината, доказват що за човек е бил Людмил Янков. Силната му мъжественост, която се бори срещу елементите, за да постигне целите си, не е единствената страна на характера на големия алпинист. Под здравите си гърди той крие едно топло сърце, което се доказва в стиховете и есетата, които е пише. Ето защо името Людмил Янков е алпинизъм, лирика и храброст,