Световен ден на интензивно ходене и празник на Иван Рилски

Posted in Новини

 ТД „ Осогово“ – Кюстендил проведе туристически поход до Земенския пролом и пещерата на „Св. преподобни Йоан ( Иван ) Рилски" край село Гърбино. Походът се посвети на Световния ден на интензивното ходене, а избора на маршрута бе свързан с празника на Иван Рилски.

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.

Свети преподобни Йоан (Иван) Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник,  небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир  в България - Рилския, патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

На 19 ктомври 2013 година 52-та туристи от ТД "Осогово" включили се в похода в красивия Земенски пролом, като така  взеха участие в Световния ден на интензивното ходене. 

 

Туристи от дружеството се отправиха и към пещерата на „Св. преподобни Йоан Рилски" край село Гърбино.

 Членовете и приятелите  на  ТД "Осогово" много пъти са посещавали тази изпълнена с енергия, красота, багри местност. По различното при този поход бе   направата на  маркировка по този красив маршрут. Маркировката започва от спирка Кариерата ( по ж.п. линията Кюстендил – София ) и стига до пещерата на Св. Иван Рилски-Земен. Участващите туристи в похода с много радост и желания съумяха да направят маркировката и са убедени, че сега с маркировка - повече туристи и приятели на природата  ще могат да посетят това уникално място.

 Инициативата на ТД „ Осогово“ за обновяване или направа на нова маркировка ще продължи и занапред. По решение на управителния съвет на дружеството предстои  маркирането на още 14 маршрута.

Сред красивата панорама на есенната природа бе разиграна томбола сред участващите туристи - юбилейни тениски получиха всички късметлии в томболата.

Всички участници в похода са доволни от видяното, а „доближаването“  до Иван Рилски ги прави по мъдри и уверени в своите възможности. Не случайно "Заветът на Св. Иван Рилски" е уникален документ, чието място в духовен и верови аспект е до  Паисиевата история - мерило за националното ни самосъзнание.

 

 

 

Текстът на заветът може да се намери в книгата на проф. Иван Дуйчев - Рилският светец и неговата обител. Живот и иночески подвизи гл. III част Б
Библиотека “Златни зърна”, София, 1947 година или да се види на следния линк

http://www.pravoslavieto.com/docs/sv_otci/sv_joan_rilski_zavet.htm