Skip to main content

Благоевград утре - Туристи и природолюбители почистиха водопада край Полска Скакавица

Към водопада при село Полска Скакавица се отправиха учениците от Природоматематическа гимназия  „Проф. Ем. Иванов“,  5-то ОУ „ Хр. Ботев“ , ОУ „Иван Вазов“ и туристи от ТД „Осогово  – Кюстендил.

След проведените семинари в планината Осогово младите природолюбители започнаха посещение на защитените природни обекти и забележителности в Кюстендилска област.

Отново въоръжени с фотоапарати и бинокли, те се насладиха на невероятно красивия водопад.

Водопадът е на малката рекичка Широки дол – десен приток на река Струма. Водата пада от височина около 50 м, преминавайки през няколко скални тераси. Той е маловоден, но невероятно красив. В България е трети по височина. През 1968 г. е обявен за природна забележителност. Районът е с уникална флора и фауна – срещат се над 19 вида риби, повече от 600 вида растения, част от които са защитени. Тук е единственото място в България, където могат да се видят едновременно пет вида лястовици. На скалата, в горната част на водопада, се намира църквата "Свети Димитър".

Младите природолюбители и туристите доброволци от дружеството почистиха замърсените територии около водопада. „Забелязваме, че около района на река Струма и железопътните релси до водопада има най-много изхвърлени боклуци“, споделиха участници по почистването.

Вижте статията тук!

  • Created on .